Absolvenți de liceu, sezonieri în străinătate. „Acolo nu ne întreabă de diplomă!”

Pentru mulți tineri gorjeni nu prea contează ce note vor obține la examenul de Bacalaureat. După ce vor termina examenul, vor pleca la muncă în străinătate. În Roșia de Amaradia, de exemplu, sunt mulți absolvenți care și-au făcut deja planurile. „În Germania, nu ne întreabă nimeni de diplomă. Aici nici cu diplomă nu o să câștig cât voi câștiga acolo”, e mărturia unui tânăr din sat. 

Și nu e singurul. Sunt zeci de tineri din comună care muncesc pe câmpurile străinilor. În Germania sau Danemarca merg cei mai mulți tineri. „Eu voi pleca săptămâna viitoare. Este stabilit deja. Voi merge ca șofer pe TIR. Salariul este atractiv. 2.500 de euro pe lună. E mult de muncă. Dar aici, în țară, nu am nicio variantă. Nu am unde să lucrez și nici nu aș găsi pe atâția bani”, a spus un tânăr absolvent de liceu din Roșia de Amaradia.

În comună, tinerii nu au unde să lucreze. Chiar și la nivelul județului, le e destul de greu să găsească un job așa că mulți sunt convinși chiar de rude să plece peste hotare. „Și eu voi pleca. Am mai mulți prieteni, rude în străinătate. Nu mai am timp să aștept rezultatele finale de la examenul de Bacalaureat căci e deja planificată plecarea. O să văd dacă mă descurc. Cei pe care îi am acolo și merg să lucreze sezonier mi-au spus că e foarte grea munca, dar știu că nici aici nu voi găsi prea devreme un loc de muncă așa că voi încerca să merg și eu acolo”, e mărturia unei absolvente.

Primarul știe situația, dar nu are soluții să convingă tinerii să rămână acasă. „Situația e foarte grea. Se știe situația noastră la nivelul județului. Avem foarte mulți oameni care pleacă în străinătate câte trei, patru luni, revin, investesc banii în gospodărie și apoi pleacă iar. Nu ar avea unde să lucreze aici deși noi stăm pe o asemenea bogăție, pe atâta zăcământ de cărbune și am putea deschide ceva în comuna, măcar de brichetare, dar nu am găsit înțelegere nicăieri. Ar fi o mare oportunitate pentru comuna noastră și poate am reuși să convingem așa câțiva oameni să nu mai plece la muncă în străinătate. Din păcate, sunt foarte mulți copii, foarte mulți absolvenți care merg peste hotare pentru că aici nu au nicio soluție”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 1,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: