Cât timp se fierbe fasolea la oala sub presiune!

Gospodinele obișnuite să fiarbă fasolea în mod clasic știu exact cât timp trebuie fiartă aceasta. Dar oala sub presiune este un accesoriu din bucătărie care poate fi de mare ajutor pentru a găti mâncăruri sănătoase, gustoase și rapide. 

Oala sub presiune este unul dintre produsele indispensabile din bucătărie. Aceasta poate fi folosită oricând pentru a scurta semnificativ timpul de prepare și pentru a obține mâncăruri delicioase. Multe gospodine preferă să gătească la oala sub presiune, dar puține știu cum se folosește exact. 

În primul rând, oala sub presiune este prevăzută cu un capac special, care o etanşează şi care nu permite eliberarea aburului din aceasta. Așadar, lichidul din înăuntru va fierbe, iar aburul nu va avea unde să fie eliberat. Se știe că creșterea presiunii este egală cu creșterea temperaturii, iar timpul de gătit este redus cu mult.

În momentul fierberii legumelor sau a cărnii, temperatura poate ajunge și la 121°C. Capacul etanșat împiedică eliberarea căldurii, astfel încât fierberea se menține la cota maximă pe flacără mare, dar și pe flacără mică.

Mâncarea se fierbe mult mai rapid, cu până la 70%, lucru extrem de apreciat de gospodine. De exemplu, cartofii fierb în maxim 10 minute față de 45 de minute, iar carnea iese mult mai fragedă în 30 de minute în loc de 1,5-2 ore. Fasolea va fierbe în 40 -50 de minute față de o oră jumătate  până la trei ore, în modul clasic, în funcție de tipul de fasole ales.

În oala cu presiune, vitaminele din mâncare nu se evaporă, ci se păstrează. De asemenea, oala sub presiune nu înghite atât de mult lichid și elimină tot oxigenul în timpul presurizării. Astfel, ingredientele nu oxidează înăuntru și sunt instant gătite.

Este important să știm că atunci când gătim vita la oala de presiune, timpul de preparare este de aproape o oră. În schimb, puiul și porcul fierb relativ mai rapid, în jur de 20-25 de minute.

    Vită: 40-45 minute.

    Pui : 20 de minute.

    Porc: 25 de minute.

    Fasole: 40 minute.

    Mazăre: 20 minute.

    Orez: 5 minute.

    Vinete, țelină, cartofi, praz: 5 minute.

Vizualizări: 1,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: