Rechizitoriul în cazul Tundrea, finalizat

Crima şi violul pentru care gorjeanul Marcel Ţundrea a făcut 12 ani de puşcărie fără să aibă vreo vină ar putea avea în curând şi un autor, procurorii trimiţându-l ieri în judecată pe principalul suspect. Gheorghe Avram, arestat la începutul anului pentru că a condus beat şi a făcut un accident fără să aibă permis, este de acum încolo considerat cel care a comis faptele din 1992, specialiştii stabilind că profilul său genetic corespunde cu testele ADN prelevate de la victimă.

Calculele specialiştilor arată că profilul genetic al lui Avram se regăseşte la un individ dintr-un grup de peste 1,3 miliarde de oameni, şansele ca el să fie autorul faptelor fiind extrem de ridicate. Astfel, la şapte ani de la ieşirea din puşcărie, vorbele lui Marcel Ţundrea că nu el este autorul faptelor pentru care a fost închis, ci altcineva pe care procurorii nu îl căutaseră până la acea vreme, devin realitate. Procurorul Marius Iacob a finalizat ieri ancheta pe care a coordonat-o la nivel de Parchet General, rechizitoriul înaintat Tribunalului Gorj întinzându-se pe mai bine de 60 de pagini. Pe aproape fiecare filă se regăseşte câte o vorbă care arată cât de prost a funcţionat justiţia din România în cazul Ţundrea, anchetatorii recunoscând încă de la început că acesta este „cea mai mare eroare judiciară din istoria justiţiei române”.

Culmea este că Avram şi fratele Mioarei Gherasie au fost ultimii care au văzut-o pe aceasta în viaţă, Ţundrea având doar „ghinionul” de a fi vecin cu fata.

Fără ADN murea în puşcărie

Norocul lui Ţundrea a constat, în cele din urmă, în faptul că din 2002 şi în România testele ADN sunt considerate probe la instanţă. De abia aşa gorjeanul şi-a putut dovedi nevinovăţia, aceleaşi teste înfundându-l pe Avram, despre care un raport din ianuarie 2011 spune categoric că el este autorul faptelor din 1992. „Microurmele de spermă de la nivelul secreţiei vaginale prelevate de la victima G.M conţin ADN care provine de la numitul Avram Gheorghe este de 1,36 x1021 ori mai probabilă decât ipoteza microurmele de spermă de la nivelul secreţiei vaginale prelevate de la victima minoră G.M conţin ADN care provine de la o persoană necunoscută de sex masculin”, se arată în rechizitoriul întocmit ieri.

Declaraţia din 1992 a trecut neobservată până când echipa lui Marius Iacob a luat dosarul filă cu filă pentru a descoperi o serie de neconcordanţe în declaraţiile lui Avram. Bărbatul spunea iniţial că a dormit acasă toată ziua, de la 13.00 la 19.00, el şi fratele victimei fiind ultimii care au văzut-o la prânz pe Mioara Gherasie în viaţă. Ulterior, audiat fiind la cerea lui Ţundrea la Curtea de Apel Braşov, Avram spune că pe la ora 17.00 fratele victimei a venit acasă şi l-a întrebat dacă ştie ceva de sora lui. În momentul audierii la instanţă bărbatul era arestat într-un alt dosar, el cerând să nu fie implicat în poveste cu Ţundrea întrucât pierde din zilele de muncă pe care le execută la Penitenciar şi care îi pot asigura eliberarea mai rapidă, cererea lui fiind ignorată de magistraţi.

NUP pentru Diaconescu

Rechizitoriul de acum exclude şi posibilitatea ca probele care au stat la baza testelor ADN să fi fost contaminate pentru ca rezultatele să fie influenţate în vreun fel. Procurorii au găsit argumente şi pentru a invoca nedepăşirea perioadei de prescripţie specială pentru pedepsirea faptelor de care este acuzat Avram, calculele acestora arătând că tocmai în 11 aprilie 2021 va fi depăşit termenul în cazul acuzaţiei de omor calificat. Bărbatul a scăpat de acuzaţia de viol pentru că a trecut prea mult timp de la producerea faptelor. Procurorul de caz a dispus acum şi neînceperea urmăririi penale faţă de procurorul Ion Diaconescu, cel care a instrumentat dosarul, motivaţia fiind tot cea a prescrierii faptelor. Dosarul a fost înaintat spre judecată la Tribunalul Gorj, Gheorghe Avram preferând să nu declare nimic în faţa procurorilor.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: