Ariton îl lămureşte pe Morega despre „ilegalităţile“ din mineritul gorjean

Deputatul Dan Ilie Morega a făcut o interpelare în Camera Deputaţilor prim-ministrului Emil Boc prin care a vrut să scoată în faţă ilegalităţile din domeniul mineritului şi energiei din judeţul Gorj, care potrivit lui, pot afecta siguranţa naţională şi pot falimenta Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Acesta atrage atenţia asupra faptului că sunt tot mai multe contracte încheiate între CET-uri, termocentrale şi firme private-căpuşă. Răspunsul a fost formulat de ministrul Economiei Ion Ariton, care nu i-a dat dreptate deputatului independent.

Obiectul interpelării lui Morega este de departe situaţia firmelor private care apar peste noapte şi încep tot felul de exploatări. Acesta atrage atenţia prim-ministrului despre faptul că aceste firme au pătruns „energic“ pe piaţa cărbunelui şi au preluat o mare parte din contractele de livrare ale SNLO către beneficiarii statului, reducând producţia şi livrările SNLO cu milioane de tone sub motivaţia unui preţ mai mic faţă de stat. Acesta denunţă chiar Direcţia Minieră din Minister ca având implicare mafiotă în rândul acestor firme private. „Termocentralele şi CET-urile au ca furnizori tot mai multe firme private-căpuşă, care îmbracă forma unei mafii, în complicitate cu sindicatele miniere şi a administraţiei structurilor SNLO, cu posibile ramificaţii şi susţineri la nivel naţional, respectiv ale Direcţiei Miniere din Minister”, se arată în interpelarea lui Morega. Răspunsul la interpelare nu a venit din partea primului ministru Emil Boc şi din partea lui Ion Ariton, ministrul economiei. Acesta a specificat faptul că nici un CET sau termocentrală din Gorj nu a achiziţionat cărbune de la alţi furnizori decât SNLO.

O singură licenţă de exploatare

Tot în interpelarea adresată prim ministrului, Dan Ilie Morega acuză statul că a pregătit falimentarea companiei de stat SNLO, ce are peste mii de salariaţi şi un patrimoniu de sute de milioane de euro. „Mai grav consider faptul că, ignorând interesul statului, instituţiile centrale de profil ale statului au găsit de cuviinţă să înlocuiască licenţele de explorare pentru firmele private cu licenţe de exploatare, în ciuda faptului că dotarea acestora ori expertiza profesională, nu a contat”, arată interpelarea. Morega cere mai ales anularea acestor licenţe dar şi pedepsirea celor ce se fac responsabili.

Totodată, acesta a clarificat faptul că licenţele de explorare şi exploatare sunt emise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în Gorj fiind emise 12 licenţe de explorare a resurselor de lignit. Tot în răspunsul dat de Ariton se arată clar că în Gorj a fost acordată o singură licenţă de exploatare Complexului Energetic Craiova, în perimetrul Bustuchin.  

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: