Condescu a salvat Pandurii cu banii soţiei: 800.000 de euro !!!

Marin Condescu, preşedintele Pandurii Târgu Jiu, a salvat echipa de la retrogradare cu un credit de 400.000 de euro luat în nume personal de la Raiffeisen Bank. Cum a reuşit Condescu, la salariul lui declarat în presă de 6.500 de RON, să obţină un credit imens, în numai opt ore? Simplu! Cu ajutorul soţiei sale, Ecaterina Condescu, care a garantat creditul cu titluri de valoare de peste 800.000 de euro deţinute la un fond deschis de investiţii - Raiffeisen Euro Plus. Informaţia este publică şi poate fi accesată pe Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Cum a ajuns soţia lui Condescu un investitor de asemenea calibru, atâta vreme cât este casnică şi nu deţine firme pe numele ei, rămâne un mare mister, pe care Marin Condescu a refuzat să îl elucideze. De fapt, Condescu a susţinut ieri într-o conferinţă de presă că el şi soţia lui nu au aceşti bani şi că va cere explicaţii celor de la bancă.

Condescu a reuşit să menţină pentru moment Pandurii în Liga I, după ce risca excluderea ca urmare a unor datorii neplătite către Dinamo. După aproape două săptămâni de scandal pe toate posturile sportive, Condescu a şocat pe toată lumea plătind datoria de 400.000 de euro dintr-un credit luat pe numele lui de la Raiffeisen Bank, cu care la rândul lui a împrumutat clubul. „Referitor la stingerea conflictului dintre noi şi Dinamo pot spune că banii au fost achitaţi din contul clubului Pandurii Târgu Jiu printr-un credit făcut de mine, personal, ieri, în mai puţin de opt ore la o bancă. Am plătit datoria pentru că am văzut dorinţa jucătorilor mei de a evolua, nu am vrut să sufere", a declarat Marin Condescu pe 3 martie.

Cum a reuşit Condescu să obţină în câteva ore un credit imens? „Împrumutul este făcut în numele meu,  am riscat totul ca să-l iau”, a fost explicaţia lui Marin Condescu, preluată de presa sportivă.

Nea Mărin miliardar !

Ei bine, s-a speculat că Marin Condescu a garantat cu salariul lui şi cu casa din Cartierul Primăverii. Ei bine, nu! Condescu a garantat creditul de 400.000 de euro cu certificate în valoare de 802.282 euro deţinute de soţia lui la fondul deschis de investiţii Raiffeisen Euro Plus, pe care aceasta le-a achiziţionat pe 1 februarie 2011.

Nu mai puţin adevărat este faptul că Marin Condescu a garantat în plus şi cu veniturile actuale şi viitoare din salarii, chirii, pensii etc., precum şi cu disponibilităţile pe care le are în două conturi bancare pe care le deţine, dar şi cu cele pe care le va avea în alte conturi viitoare. Cu alte cuvinte, afirmaţia lui Condescu „am riscat totul” pare să fie adevărată.

Informaţia este publică şi poate fi văzută de oricine pe internet, dacă accesează Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Cu toate acestea, Condescu neagă. „Nu este adevărat că aş fi depus o astfel de garanţie, nu îmi explic de ce apare acolo. Eu deţin circa 10-15 mii de euro în conturi şi zece hectare de pădure la Negomir”, susţine Condescu, care a refuzat însă să spună cu ce a garantat creditul. „Nu există o astfel de avere pe numele Marin Condescu”, a mai spus sindicalistul, precizând la întrebarea jurnaliştilor că nici pe numele soţiei sale.

De ce a ajuns Condescu creditorul clubului Pandurii?

Clubul Pandurii era de câteva săptămâni în centrul scandalurilor din Liga I, din cauza neprogramării echipei în campionat ca urmare a datoriilor către clubul Dinamo. „Telenovela Iordache”, aşa cum o numeşte presa sportivă, a început în 2007, odată cu aducerea jucătorului la Pandurii. Atunci a venit sub formă de împrumut pe un an, pentru care Pandurii ar fi trebuit să achite 500.000 de euro în două rate. Şi la acea vreme dinamoviştii ne ameninţau cu neprogramarea, dacă nu plătim suma. A urmat o prelungire a împrumutului şi în cele din urmă un transfer definitiv, în iulie 2008 jucătorul devenind proprietatea Pandurilor.

A fost totuşi o clauză în contract potrivit căreia Dinamo are dreptul la 50% dintr-un viitor transfer sau un milion de euro dacă jucătorul devine liber de contract din culpa clubului. Ceea ce s-a şi întâmplat, Iordache, din golgeterul echipei, a devenit cel mai indisciplinat jucător şi în ianuarie 2009 a cerut FRF să îl declare liber de contract, ca urmare a datoriilor pe care clubul le are la el.

În aprilie 2009, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal stabileşte că Pandurii are o datorie de circa 20 de mii de euro către Iordache, pe care gruparea gorjeană nu o recunoaşte. Pandurii a demonstrat în instanţele civile că nu a avut datorii la fotbalist, dar în fotbal primează instanţa sportivă.

Iordache, jucător de milioane, transferat pe 5 euro

A urmat o perioadă destul de confuză, în care toată părţile susţineau că au dreptate. Condescu a anunţat la un moment dat că îl lasă pe indisciplinatul Iordache să plece liber, mai apoi că îl lasă pentru 500.000 de euro – partea lui Dinamo (deşi prin contract era dublu), apoi a spus nici mai mult, nici mai puţin, decât că îl transferă pe jucător a AEK Atena pentru incredibila sumă de 5 euro!!! A fost probabil cel mai ieftin transfer din istoria fotbalului.

Încă de atunci au apărut speculaţii că cineva a câştigat bani negri din afacerea asta. Jucătorul chiar ar fi avut o hârtie semnată de o secretară a federaţiei, cum că e liber de contract, despre care oficialii pandurilor spun acum că ar fi fost un fals pus la cale de dinamovistul Borcea. Cert este că Dinamo a cerut despăgubiri de un milion de euro plus TVA, potrivit contractului şi a Hotărârii nr. 13/09.07 2009, pronunţată în şedinţa Comisiei pentru Soluţionarea Litigiilor a Ligii Profesioniste de Fotbal, rămasă definitivă şi după recursul Pandurilor.

Negocieri, plăţi, contestaţii

Sub ameninţarea neprogramării în Liga I, în septembrie 2009, Condescu a convenit cu conducerea Dinamo o eşalonare a datoriei astfel: 5.000 Euro (inclusiv TVA) în termen de cinci zile; 500.000 Euro + TVA pana la cel târziu 31.01.2010, din drepturile de televiziune; 495.000 Euro + TVA pana la cel târziu 31.06.2010. Fotbalul gorjean încă mai stătea pe grămezi de bani. Pandurii a respectat primele două rate, după care a început o nouă serie de contestaţii, dar fără efect.

A urmat o nouă negociere cu Dinamo, care a acceptat reducerea sumei de plată de la 495.000 plus TVA la 395.000 plus TVA şi Pandurii a acceptat din nou să plătească, tot sub ameninţarea neprogramării. După achitarea unei tranşe de 100.000 de euro, din nou Pandurii a spus că nu mai plăteşte. Din nou contestaţii, în urma cărora Pandurii a pierdut şi scutirea de 100.000 de euro pe care o obţinuse.

Condescu: DNA ne-a atenţionat să nu plătim

Joi, Pandurii a plătit cei 395.000 plus TVA, din creditul luat de Condescu personal de la bancă, la care se adaugă şi un împrumut de 200.000 de euro de la Becali. Restul de bani vor fi folosiţi pentru taxele pe care Pandurii le va plăti la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), în speranţa că va câştiga înapoi milionul de euro plus TVA-ul pe care l-a plătit, în mod incorect, după cum susţine Condescu, către Dinamo.

În toată această perioadă, din războiul declaraţiilor nu a lipsit nimic. Părţile s-au acuzat de fals, de obţinere de bani negri, de şpăgi. Condescu a ameninţat ba că îşi face o altă ligă de fotbal, ba că face revoluţie împotriva „naşului” de la FRF, Mircea Sandu. Acesta din urmă a spus şi el că va sesiza Curtea de Conturi, pentru a verifica de ce terenurile sintetice făcute de Condescu în Gorj cu bani publici au costat dublu. Ameninţările nu au fost totul, mai zilele trecute Mitică Dragomir evoca în presă cum Marin Condescu a sărit să îl bată pe dinamovistul Borcea la un chef.

Zile în şir Condescu a spus că nu plăteşte cei 400.000 de euro rămaşi din cauză că datoria nu există. Mai mult, a susţinut că a fost atenţionat de procurorii anticorupţie să nu plătească banii, deoarece ar comite o ilegalitate. Şi atunci, cum a plătit restul de 600.000 de euro?

Subiectul a devenit ultramediatizat, iar întrebările jurnaliştilor din ce în ce mai incomode. Moment în care Marin Condescu a hotărât „să rişte tot” şi să scoată la iveală că este milionar în euro. Nu ştim cât de interesat era DNA de cazul Iordache, dar este probabil că averea afişată acum de Condescu îi va atrage atenţia. Poate că Pandurii a pierdut pe nedrept banii, proveniţi din cotizaţiile minerilor, din contribuţiile unor companii de stat, dar şi din bugetul Primăriei Târgu Jiu, dar cert este că Marin Condescu s-a dovedit prea mic pentru mafia din fotbal.

VEZI AICI DATELE DE PE ARHIVA ELECTRONICĂ DE GARANŢII REALE MOBILIARE

Galerie foto




Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: