CE Turceni cumpără certificate verzi din banii angajaţilor
Peste o sută de angajaţi ai Complexului Energetic Turceni au primit pe 1 martie înştiinţarea că au intrat în concedii de aşteptare până la data de 1 martie 2013. Dacă va fi nevoie de ei la serviciu în cei doi ani, angajaţii vor fi anunţaţi telefonic sau prin scrisoare, se arată în deciziile de suspendare a contractelor individuale de muncă. Interesantă este motivarea celor de la complex. Fiecărui salariat i s-a comunicat ca prim motiv al suspendării contractului de muncă faptul că din ianuarie 2013 complexul trebuie să achiziţioneze „circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs”. Zeci de mineri de la Tehomir şi-au angajat deja avocat pentru desfiinţarea deciziilor, dar şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin că nu există bază legală pentru deciziile date.
Salariaţii CE Turceni au fost surprinşi să primească deciziile de trimitere în concedii de aşteptare, câtă vreme aflaseră din presă că actul normativ pentru reglementarea acestei măsuri se află la semnat pe masa ministrului Muncii, Ioan Botiş. Liderul de sindicat, Eugen Iovan, susţine că nu este nevoie de un act normativ deoarece regimul de aşteptare este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă de la Turceni. „Sunt 125 de persoane pe listă, cu toţii, din aceştia 14 sunt cei care pleacă acasă cu plăţi compensatorii. Consiliul de Administraţie s-a întrunit şi a luat decizia şi sunt în statut de aşteptare, nu sunt disponibilizaţi. Este în Contractul Colectiv de Muncă al complexului prevăzut statutul de aşteptare”, susţine Eugen Iovan, lider de sindicat Turceni.
ITM respinge concediul de aşteptare
Liderul sindicatului de la Complexul Energetic Turceni este contrazis de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, care susţin că nu există niciun act în vigoare care să reglementeze concediul de aşteptare. „Nu există niciun act normativ care să reglementeze această formă de concediu. Nu există în literatura de specialitate vreun act care să permită acordarea a 75% din salariu unui angajat pe o perioadă de doi ani”, susţine Alexandru Căruntu, director adjunct ITM Gorj.
Deciziile prin care salariaţii au fost trimişi în concedii de aşteptare au la bază modificarea Contractului Colectiv de Muncă prin Actul adiţional nr. 6. Motivele invocate de complex sunt legate de necesitatea achiziţionării de certificate verzi, de criza economică generală, de scăderea producţiei şi pe care de consecinţă de reducerea veniturilor societăţii. Pe perioada celor doi ani de aşteptare, fiecare salariat va primi o indemnizaţie lunară de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime.
Concedierile de la Turceni dau de lucru avocaţilor
Angajaţii au la dispoziţie 30 de zile pentru a contesta deciziile, ceea ce mulţi dintre ei vor face. 27 de mineri de la Tehomir vor să acţioneze in instanţă Complexul Turceni pe motiv că nu s-a respectat niciun criteriu de aplicare a concediului de aşteptare. Minerii sunt disperaţi şi fac coadă în faţa cabinetelor de avocatură, în speranţa că li se va face dreptate. „Din ce în ce mai mulţi oameni vin la mine cu deciziile în mână că au fost daţi afară. În special de la Complexul Energetic Turceni şi Craiova, acolo unde nu s-a aşteptat elaborarea unui act normativ care să reglementeze concediul de aşteptare. Voi analiza situaţi acestora şi vom vedea dacă se va putea face ceva pentru ei”, spune avocatul Gheorghe Pecingină.
Oamenii sunt îngrijoraţi că nu ştiu ce o să se întâmple cu ei, atâta timp cât liderii nu le comunică nimic. „Eu nici nu am vârsta de pensionare în doi ani. ce criterii au respectat ei? Ne-am dus la serviciu marţi, şi aveau actele pregătite cu o zi înainte, au venit şi ne-au spus să plecăm acasă. Dacă iau doar 75% din salariu, eu nu o să am cu ce să trăiesc. Am 10 milioane rată pe lună, iar 75% înseamnă undeva la 11,12 milioane de lei vechi pe lună. Ce să fac? Sunt singurul care aduce bani în casă la mine. Şi ce o să fac după ce va trece acest concediu de aşteptare? Nu ştiu nimic. Suntem vreo 27 de la Tehomir. Vom da complexul în judecată”, spune Petrişor Mituică, angajat al minei Tehomir.
Actul cu pricina, tot pe masa lui Botiş
În această perioadă, la Bucureşti cele trei ministere, cel al Economiei, Muncii şi Finanţelor, evaluează conţinutul Actului Normativ elaborat, în vederea aprobării acestuia. Odată avizat de comisiile de specialitate, Actul Normativ va fi publicat în Monitorul Oficial sub formă de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi abia după aceea va intra în vigoare.
„La Bucureşti se lucrează pentru emiterea unui act normativ care să permită condiţiile speciale şi deosebite la partea minieră, pentru cei care lucrează în subteran, nu pentru noi. Cei care sunt trecuţi în concediu de aşteptare sunt cei care se încadrează în condiţiile de pensionare în 24 de luni. Dacă cineva este pe listă şi nu trebuia să fie, îl recheamă la lucru“.
Directorul SNLO, Daniel Burlan, a explicat faptul că actul de reglementare a concediului aşteptare aşteaptă semnătura ministrului Ion Botiş.
Burlan a precizat că actul cu pricina va fi de ajutor atât minerilor, cât şi energeticienilor, dar a menţionat că personalul care nu este afectat de condiţiile speciale de muncă poate intra şi acum în regim de aşteptare.