Denunţătorul primarului din Fărcăşeşti, condamnat la închisoare
Încurcate mai sunt căile justiţiei în România, mai ales când vine vorba de oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale implicaţi în afaceri cu bani publici. Arestarea preventivă a primarului din Fărcăşeşti de către Direcţia Naţională Anticorupţie s-a făcut în baza unor autodenunţuri, unul dintre denunţători, Andrei Gheorghe Barna tocmai primind recent o sentinţă prin care este trimis la închisoare pentru patru ani, cam cât mandatul unui edil.
Primarul suspendat al comunei Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, află de abia mâine dacă la Curtea de Apel Craiova îi este menţinut sau nu mandatul de arestare preventivă de 29 de zile decis pe numele său. Edilul a cerut să fie eliberat şi a uzitat de dreptul său de a face recurs la sentinţa de vinerea trecută a Tribunalului Dolj, la distanţă de aproape o săptămână acesta urmând să afle dacă este pus sau nu în libertate. Reţinerea lui s-a făcut în baza a două autodenunţuri, unul dintre ele avându-l ca autor pe omul de afaceri Andrei Gheorghe Barna, cel care în septembrie 2009 a povestit pentru Pandurul cum era nevoit să îi dea şpăgi şi comisioane primarului pentru a putea avea contracte cu primăria Fărcăşeşti. Culmea este că Barna a avut şi înainte acelaşi gen de „probleme” cu fostul primar Antonică Belgiu, arestat şi el pentru o perioadă într-un scandal asemănător.
Doi ani „bonus“
Acum omul de afaceri devenit denunţător DNA este însă în postura de a ajunge şi el după gratii, după ce Judecătoria Târgu Jiu l-a condamnat la doi ani de puşcărie cu executare. Fals intelectual este acuzaţia formulată împotriva „sponsorului” lui Pârvulescu, dosarul ajungând pe rolul instanţei cu mai bine de un an în urmă. Sentinţa de acum îi aduce lui Barna doi ani de închisoare şi un „bonus” de doi ani dintr-o altă sentinţă, dată în 2005, care era cu suspendare. Practic, omul de afaceri a devenit recidivist şi nu a mai putut beneficia de clemenţa magistraţilor. Şi el şi Parchetul au declarat recurs la sentinţa respectivă, procurorii cerând o pedeapsă mai mare, iar Barna să fie achitat.
Datorii de sute de mii
Sentinţa de la Judecătoria Târgu Jiu îi pică greu omului de afaceri şi pentru că acesta ar avea de plătit către firma sa o căruţă de bani, deşi el tocmai se plângea că a ajuns într-o situaţie extrem de dificilă din cauza şpăgilor pretinse de Pârvulescu. „Obligă inculpatul în solidar partea responsabilă civilmente SC ATYMNONI SRL TG- JIU la 174.586 lei către aceasta cu titlu de despăgubiri civile, sumă ce va fi actualizată la data plăţii integrale”, se arată în decizia magistraţilor, firma respectivă fiind de mult falită. De altfel, pe site-ul antitepari.ro sunt oferite amănunte suplimentare despre notificarea privind propunerea de intrare în faliment prin procedură simplificată a firmei amintite.
De numele lui Barna se leagă şi firma Toliandres SRL, cea care în 2005 a primit direct de la Pârvulescu un contract de 7 miliarde de lei vechi pentru a reface din temelii şcoala din satul Valea cu Apă, şcoală care tocmai fusese inundată în acel an. Banii, deşi mulţi, nu au ajutat firma să se dezvolte. Din contră, am putea spune, soarta nefiind una tocmai fericită nici pentru patronul societăţii respective, Într-un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Gorj lichidatorul judiciar al lui Toliandres SRL a obţinut de la instanţă, în urmă cu o lună, o sentinţă extrem de nefavorabilă pentru denunţătorul lui Pârvulescu. „Obligă pârâtul către averea debitoarei la plata sumei de 523.702,64 lei”, calitatea de pârât având-o Barna.
Firmele lui Barna, abonate la Primăria Fărcăşeşti
Unde s-au dus însă banii, dacă firmele lui Barna au avut contracte peste contracte cu instituţia condusă de Constantin Pârvulescu? Omul de afaceri spune că în şpăgile cerute de edil, deşi apropiaţi ai acestuia îl indică drept proprietar al unui magazin de lux din Mamaia, magazin care nu avea însă contracte pe la Fărcăşeşti. În ordonanţa prin care Pârvulescu a fost mai întâi reţinut pentru 24 de ore se precizează că majoritatea contractelor pe care fostul edil le încheia îl aveau ca destinatar pe Barna, fiind lesne de întrebat de ce? „În schimbul foloaselor primite, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 de contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, în valoare totală de aproximativ 5,3 milioane de lei (1,4 milioane de euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată. În plus, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a aprobat plata sumei de 423.800 de lei în beneficiul unei firme a denunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură. În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, primarul a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 de lei (140.000 de euro). În scopul ascunderii şi disimulării provenienţei bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, Pârvulescu s-a preocupat ca o parte din acestea să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale”, susţin procurorii anticorupţie.