Cele mai bune metode de a păstra morcovii iarna!
Morcovii sunt legumele care se recoltează toamna târziu și care se pot păstra proaspeți pe timp de iarnă și chiar până la recolta viitoare. Există mai multe metode de depozitare a morcovilor dar păstrarea acestora implică neapărat alegerea celor sănătoși și separarea de morcovii loviți.
Înainte de depozitare morcovii sunt sortați, curățați de murdărie, și aleși în funcție de mărime. Legumele rădăcinoase mari trebuie depozitate separat de cele mici iar legumele infectate cu putregai vor fi aruncate.
Morcovii deteriorați nu sunt depozitați dar pot fi folosiți pentru gătit sau ambalat în pungi și depozitați la congelator.
Înainte de a coborî legumele în beci vârfurile sunt tăiate și se îndepărtează pământul dar nu se spală. Morcovii sunt uscați în aer liber dar nu la soare.
Cel mai bun loc de depozitare este o pivniță sau un subsol, unde este constant răcoros, dar nu sunt temperaturi de îngheț.
Camera de depozitare trebuie eliberată de recolta anului trecut, curățată de murdărie, dezinfectată și trebuie să fie bine ventilată.
Puteți păstra morcovii într-o oală mare de email în care așezați legumele în poziție verticală. Stratul superior este acoperit cu o cârpă groasă de bumbac și apoi torul e acoperit cu un capac. Un astfel de container va asigura siguranța morcovilor până în februarie-martie.
Este la fel de bine să depozitați cultura de morcovi în pungi pânză iar peste ei să turnați rumeguș proaspăt. Pungile nu se leagă și se lasă într-un loc întunecat. Totuși presărați deasupra coji uscate de ceapă pentru dezinfectare.
Puteți depozita morcovii în cutii cu nisip grosier de râu, care împiedică uscarea morcovilor. În primul rând, cutia este acoperită cu un strat de cinci centimetri de nisip umed. Apoi morcovii se pun în straturi fără a avea contact între ei, straturile fiind separate de nisip.