Reacții în urma protestului de la Târgu Jiu: Nu cred că 60 de câini pot fi eutanasiați în condiții legale, în 60 de minute

Aproape 500 de persoane au ajuns astăzi în Piața Prefecturii, unde a avut loc un protest împotriva uciderii câinilor, în intervalul 12:00-14:00. Oamenii au venit cu tricouri inscripționate cu diverse mesaje ori cu pancarte. 

Manifestarea a fost generată de uciderea a 60 de câini din padocul primăriei Târgu Jiu.

La protest s-au strâns oameni din mai multe județe ale țării, care au venit însoțiți de prietenii patrupezi.

”Am venit de departe. Opt ore am făcut pe drum și nu regretăm. Suntem aici să schimbăm ceva. Doar împreună putem să schimbăm ceva”, ”Ce s-a întâmplat aici, la Târgu Jiu, se poate întâmpla oriunde, oricând, dacă nu luăm atitudine. 60 de suflete ucise fără milă. Ucise, nu eutanasiate. Sa le fie rușine autorităților publice”, ”România, anul 2024. Am fost șocați când am văzut la ce nivel poate ajunge cruzimea. Nu am putut sta indiferenți. Am venit de la București și o sa mergem oriunde este nevoie pentru aceste suflete nevinovate”, ”Am un singur lucru de spus: A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare”, sunt doar câteva din reacțiile celor prezenți.

Organizatorii au depus o coroană în memoria celor 60 de căței și au aprins 60 de lumânări. S-a ținut un moment de reculegere.

” Oamenii de bine se mobilizează ușor când scopul este nobil. Ceea ce se întâmplă la noi în oraș este demn de secolul XIV. Oamenii au venit din toată țara și au făcut sarificii pe plan personal pentru a ne fi alături. Suntem recunoscători tuturor. ⁠Ultimele zile au fost puternic încărcate emoțional. Am văzut poze si filmulețe cu durerea și frica prin care au trecut cățeii din adăpost. Am retrăit povestea în fiecare zi. ⁠Am primit în direct confirmare de la Oprean ca nu se vor mai eutanasia câini, noi îl luăm ca pe un semn de colaborare, în același timp sunt un om pragmatic și aștept o colaborare mai amplă. Da, dorim să continuăm să aducem protecția animalelor aliata la standarde europene”, a declarat Denisa Pîrvuleț, una dintre organizatoarele protestului.

De la depărtare a venit și antreprenorul Ștefan Mandachi, care susține lupta împotriva uciderii câinilor din Târgu Jiu. ”Am adoptat o cățelușă aruncată la gunoi. Era paralizată. A stat între 20 și 30 de zile între gunoie. A stat 6 luni sub tratamente. Este acum la mine acasă și în fiecare zi parcă îmi spune: Eu nu pot să vorbesc, vorbește tu în locul meu. Noi suntem purtătorii de cuvânt ai cățeilor, ai animalelor. Dacă și noi tăcem, îi condamnăm definitiv. Ceea ce văd aici este mult peste așteptările mele”, spune Ștefan Mandachi.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a transmis un mesaj, care a fost citit în Piața Prefecturii de Tudor-Tim Ionescu.”Rămân sceptic cu privire la respectarea procedurii de eutanasiere în acest caz. Nu cred că 60 de câini pot fi eutanasiați în condiții legale, în 60 de minute. Voi credeți? În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European, am tras la răspundere Primăria Târgu Jiu și conducerea adăpostului public”.

”S-a umplut paharul și cred că nu doar al meu. S-a umplut paharul tuturor iubitorilor de animale din comunitatea noastră. Au venit oameni și m-au luat în brațe și plângeau. Este vorba despre suferința animalelor și despre suferința noastră, a tuturor celor care ne-am săturat ca animalele să fie tratate ca niște obiecte. Efectiv nu mai putem. Am ajuns la limită”, a declarat medicul veterinar Patricia Paraschiv.

Patricia Paraschiv, Anna Lemnaru, Tudor Ionescu și Ștefan Mandachi au plecat către Primăria Târgu Jiu pentru a depune o scrisoare deschisă.

Galerie foto


Vizualizări: 1,657

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: