Raport umilitor pentru Eugen Tunaru
Eugen Tunaru a fost demis vineri din funcția de director general al Complexului Energetic Turceni după ce consiliul de administrație a înaintat ministrului Videanu un raport cu privire la activitatea acestuia din ultimele luni. Raportul cuprinde acuze grave, dar și unele de-a dreptul umilitoare pentru Tunaru, cum ar fi aceea că este singurul director din istoria complexului căruia dispecerul energetic nu îi raporta zilnic despre funcționarea centralei și problemele apărute. Tunaru a refuzat ieri să răspundă la întrebările reporterilor Pandurul, spunând că este supărat pe unele articole apărute în această publicație.
Contracte de energie ratate, plăți către buget amânate fără motiv, program de investiții blocat, cheltuieli materiale supradimensionate – sunt doar câteva din motivele serioase pentru care consiliul de administrație a considerat „dificilă, dacă nu chiar imposibilă“ continuarea activității cu Tunaru la cârma complexului. Raportul este semnat de Liviu Câlniceanu, Mihai Cruceru și Nicolae Giuran, primul fiind și cel care a preluat luni de la Tunaru postul de președinte al Consiliului de Administrație al CE Turceni. Citind raportul celor trei despre activitatea lui Tunaru din ultimele luni aproape că îți pui întrebarea cum de mai există compania energetică. Semnatarii raportului l-au informat pe ministru că își depun demisiile în cazul în care ministerul va considera că nu au dreptate în ceea ce susțin cu privire la Tunaru.
Nu a încheiat nici un contract de vânzare a energiei
Complexul Energetic Turceni nu a încheiat pe timpul mandatului de director general al lui Tunaru nici măcar un contract de energie, în condițiile în care vânzările au scăzut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 25% față de bugetul aprobat. Consiliul de administrație susține în raportul înaintat ministrului că Tunaru a întârziat în mod nejustificat aprobarea în CA a pachetelor de energie, astfel încât s-a întârziat și ofertarea acestora pe piață. Mai mult, Tunaru nu a informat consiliul de administrație despre existența unor oferte de cumpărare a energiei, astfel că s-au ratat contracte importante.
În raport se arată că a avut loc o ședință a CA pe data de 14 august, Tunaru fiind atunci în concediu, în care Direcției Energie i dat dispoziție să inventarieze toate posibilitățile de vânzare de energie, urmând ca în ședința din 19 august să se ia deciziile privind vânzarea, în prezența directorului general. Doar că Tunaru a refuzat să participe la ședința din 19 august, astfel că măsurile nu au fost luate nici până în prezent, după cum se arată în raport.
Spunea că nu se poate concentra când primea documente la semnat
„Directorul general blochează efectiv activitatea curentă a CE Turceni, prin faptul ca amână sau refuză discutarea unor probleme sub pretextul că nu este edificat sau ține la semnat cu lunile diferite documente emise de direcțiile din subordine“, se arată în raportul care a stat la baza demiterii lui Tunaru.
Consiliul de administrație a dat exemplu ministrului un caz petrecut în 19 august, când salariatele serviciului financiar au prezentat directorului general spre semnare documentele pentru plata impozitelor și taxelor aferente salariilor. „Acestea au fost refuzate pe motiv că nu poate să se concentreze, documentele fiind semnate după trei zile“, se arată în raport.
Acesta este doar un exemplu simplu de înțeles din zecile consemnate în raportul CA. Practic, consiliul de administrație enumeră printre deficiențe și faptul că nici un director nu a prezentat consiliului de administrație raport de activitate, în condițiile în care societatea traversează o perioadă de criză. Tunaru, în calitatea lui dublă de director general și președinte al CA, nu a inclus pe ordinea de zi probleme importante cum ar fi îndeplinirea programului de investiții, analiza activității de personal în contextul necesității trecerii la un program de lucru de 5 zile, renunțarea la unele activități cu terții care puteau fi preluate de personalul devenit disponibil prin reducerea programului de lucru de 7 zile, analiza modului de executare a contractelor comerciale, a programului de exproprieri, strămutări și cauzele blocării avansului frontului de lucru.
S-a făcut șef peste achiziții
Raportul înaintat de CA ministrului Videanu prezintă și modul în care Tunaru s-a împuternicit pe el însuși cu aprobarea documentelor inițiatoare a procedurilor de achiziții produse, servicii și lucrări până la aprobarea rectificării programului anual al achizițiilor publice pe anul 2009. Asta s-a întâmplat pe 28 iulie, după ce săptămâni în șir Tunaru a refuzat să pună în discuția CA rectificarea în minus a cheltuielilor materiale, fapt obligatoriu în condițiile reducerii drastice a producției de energiei și deci a veniturilor.
Relații tensionate cu subordonații
Membrii consiliului de administrație au mai consemnat în raport și faptul că, din motivele enumerate mai sus, Tunaru ajunsese să aibă relații tensionate cu aproape toți directorii și șefii de departamente. Mai mult, cei trei și-au exprimat în raport și „convingerea că directorul general încearcă să-și regleze raporturile în interiorul CE Turceni cu ajutorul presei de scandal care îi ataca imediat pe cei indezirabili directorului general“.
Raportul consiliului de administrație către ministru se încheie cu o remarcă cel puțin răutăcioasă la adresa fostului director general: „În încheiere vrem să vă spunem, un fel de haz de necaz, că dl. Tunaru Eugen este singurul director al CE Turceni de la punerea în funcțiune, căruia dispecerul energetic nu-i raportează zilnic despre funcționarea centralei și problemele apărute“.
Redacția Pandurul a încercat să afle de la Eugen Tunaru care sunt din punctul lui de vedere motivele demiterii sale, dar acesta a refuzat să ne răspundă.