Ponta vrea dovada că este corupt
Războiul Ponta – Macovei a înregistrat ieri un nou episod. Europarlamentarul Monica Macovei a spus că statutul de parlamentar ar trebui să fie incompatibil cu cel de avocat, deoarece politicienii se pot folosi de acest statut pentru a avea avantaje. Macovei a exemplificat cu casa de avocatură „Şova şi asociaţii“, care a câştigat milioane de euro de la complexurile energetice din Gorj exact în perioada în care Ponta era atât senior partener al casei, cât şi parlamentar. Deputatul PSD de Gorj se apără spunând că nu a existat o legătură directă între el şi companiile energetice.
Victor Ponta a devenit parlamentar la Gorj la sfârşitul anului 2004, deşi singura lui legătură de până atunci cu acest judeţ era faptul că a avut misiunea să-l înlăture pe Mischie de la şefia filialei PSD. În 2006, Ponta declară primele venituri din avocatură, care se ridicau la 252.484 RON. În 2007, Casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ anunţă că „si-a extins parteneriatul prin cooptarea, în cadrul echipei, a avocatului Victor Ponta, ca partener senior“. În acelaşi an, Ponta aproape că şi-a dublat veniturile din avocatură – 470.500 RON, iar anul trecut acestea s-au ridicat la 773.375 RON. Ponta nu a spus niciodată public câţi din banii câştigaţi din avocatură provin de la Casa Şova, deşi a fost interpelat în acest sens de adversarii săi politici.
Asistenţă juridică de milioane de euro
Casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ a încheiat un prim contract de asistenţă juridică pentru Complexul Energetic Rovinari în martie 2007. Contractul a fost atribuit corect, prin licitaţie, obiectul acestuia fiind „încheierea contractelor de finanţare şi executare a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari“. Grav este faptul că acest contract, a cărui valoare iniţială era de 280.000 RON, a fost ulterior extins prin nu mai puţin de trei acte adiţionale, Şova încasând în final peste 1,5 milioane de RON. Pentru a putea băga atâţia bani în buzunarele casei Şova, conducerea de atunci a CE Rovinari a extins şi obiectul contractului, astfel încât să poată apela la avocaţi pentru întocmirea celor mai banale documente.
Primul act adiţional semnat de fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, cu Casa Şova, a fost în septembrie 2007. Coincidenţă sau nu, este luna în care Ponta a devenit senior partener la casa de avocatură. Iar de atunci, sumele plecate de la complexurile energetice către avocaţi au crescut exponenţial. Şi Complexul Energetic Turceni a beneficiat în perioada 2007-2008 de serviciile Casei de avocatură „Şova şi asociaţii“, pentru care a plătit circa două milioane de euro.
Ponta: „Voi demisiona dacă există dovezi“
Deputatul PSD, Victor Ponta, a declarat luni că va demisiona dacă europarlamentarul PDL, Monica Macovei, va prezenta vreun document din care să reiasă că ar fi comis fapte de corupţie, aşa cum făcuse referire Monica Macovei, în contextul discuţiei despre avocaţii parlamentari.
Ponta cere însă documente care ar fi semnate între cabinetul său de avocatură şi complexuri, care evident că nu există. În general, Ponta cere dovezi pentru acuzaţii pe care nu i le-a adus nimeni. Un alt exemplu este acela că Ponta susţine în toate declaraţiile publice că nu a fost niciodată asociat la Casa de avocatură Şova, ceea ce este perfect adevărat. Doar că nimeni nu l-a acuzat că ar fi fost asociat, ci senior partener, aşa cum apare şi în declaraţiile sale de interese din perioada 2007-2008.
Ponta spune că Macovei ar trebui să răspundă politic dacă nu aduce dovezi în sprijinul celor afirmate: „Doamna Macovei m-a acuzat pe mine de fapte de corupţie spunând că am relaţii contractuale, ca avocat, cu firmele de stat din judeţul pe care-l reprezint în Parlament. Aceste afirmaţii au fost făcute anul trecut, în campania electorală, de către Ionel Manţog. Eram în campania electorală, eram un candidat, domnul Manţog era un alt candidat, indiferent de problemele juridice pe care are. Acuzaţiile fiind făcute şi de doamna Monica Macovei, europarlamentar al României, consider absolut necesar să elucidăm acest lucru“.
Ar mai fi de menţionat şi faptul că Dan Şova, fostul partener al lui Ponta, a devenit la finele anului 2008 parlamentar PSD, reprezentând un colegiu din judeţul Olt.
GLUMELE LUI PONTA
Victor Ponta a prezentat ieri presei argumente absolut jenante în sprijinul afirmaţiei că banii complexurilor energetice nu au ajuns la el. Ponta a prezentat o adeverinţă de la Baroul Bucureşti, din 9 iunie 2009, în care se precizează că "Victor-Viorel Ponta (în prezent fiind trecut pe Tabloul avocaţilor incompatibili) nu este şi nici nu a fost niciodată asociat în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi «Sova şi Asociaţii»". Ei bine, nimeni nu a spus că a fost asociat, ci senior partener, astfel că este o primă scuză la o acuză care nu i-a fost adusă.
Un alt document prezentat de Ponta, şi eliberat de Complexul Energetic Turceni, precizează că "nu există şi nu au existat relaţii contractuale de nicio natură" între Complexul Energetic şi cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta sau cu el ca persoană fizică. Din nou un răspuns la o acuzaţie inexistentă, pentru că nimeni nu a spus că Ponta ar fi semnat cu mâna lui vreun contract.
RELAŢIA CU CASA ŞOVA
Presa vremii a consemnat venirea lui Ponta la casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ drept o achiziţie importantă pentru aceasta. Iată un articol reprezentativ în acest sens, apărut pe 28 septembrie 2007 în Sătpămâna financiară. «În luna septembrie, casa de avocatură Şova şi Asociaţii şi-a extins parteneriatul prin cooptarea, în cadrul echipei, a avocatului Victor Ponta (foto), ca partener senior. Astfel, echipa de parteneri a firmei Şova şi Asociaţii ajunge la 7 membri, dintre care 4 parteneri seniori - Victor Ponta, alaturi de Dan Sova, Roxana Eftimie si Radu Cernov.
Dan Sova, Managing Partner, precizează că alăturarea avocatului Victor Ponta echipei Şova şi Asociaţii va contribui la dezvoltarea şi specializarea firmei, precum şi la consolidarea imaginii profesionale şi publice. „Este o opţiune profesională care va întări poziţia firmei pe piaţa avocaturii din România", a afirmat Dan Şova».
VENITURI
Veniturile avocatului Victor Ponta au crescut de la an la an. Dacă în 2005 nu a avut astfel de venituri, în 2006 a câştigat 252.484 RON, în 2007 suma a crescut la 470.500 RON, iar în 2008 a ajuns la 773.375 RON. La începutul acestui an, Ponta s-a suspendat din calitatea de avocat pe perioada în care va fi ministru, din motive de incompatibilitate.