Cinci vinovați pentru furtul de țeavă de la CE Rovinari
Poliția a finalizat ancheta privind furtul de țeavă de la Complexul Energetic Rovinari și a înaintat dosarul la Parchet cu propunere de trimitere în judecată a cinci persoane. Surse din cadrul anchetatorilor ne-au declarat că printre aceste persoane sunt atât angajați ai Complexului Energetic Rovinari, cât și ai firmei de pază Signovince.
Dispariția a peste 30 de tone de țeavă de alamă a fost constatată în septembrie anul trecut. Conducerea de atunci a Complexului Energetic Rovinari a estimat la acea dată prejudiciul la peste trei miliarde de lei. Laurențiu Ciurel, fost director general, dădea atunci vina pe angajații unității și excludea o posibilă vină a celor de la firma de pază. „Ţevile au fost scoase organizat. Nu au fost furate cu roaba, ca la ţară. Au ieşit pe poarta unităţii. Firma de pază poate să plătească paguba doar în cazul în care se constată că ţevile de alamă au dispărut prin efracţie, ceea ce nu este cazul aici”, declara Ciurel acum un an, imediat după semnalarea furtului.
Angajatele complexului dau vina pe firma de pază
Corpul de Control al CE Rovinari a făcut anul trecut o anchetă internă cu privire la dispariția țevii. Salariații anchetați au prezentat câte o notă explicativă. Una dintre angajatele complexului, Angela Croitoru, a menționat că lipsa celor 31.100 de kg deșeu țeavă de alamă este cauzată de sustragerile repetate și în cantități mici și nu s-a putut observa lipsa deoarece se recepționa continuu. Angajata a menționat că societatea care asigura paza la depozit era implicată în aceste sustrageri.
O altă salariată, Paraschiva Bodislav, spune că țeava a dispărut prin sustragerea sistematică de către personalul care asigura paza depozitului după orele de program. Cele două angajate spun că au atras atenția șefului lor direct, inginerul Dan Nicolae, dar nu au fost luate în seamă. Comisia formată atunci de Laurențiu Ciurel a respins explicațiile celor două angajate.
În acest moment, nu cunoaștem decât numele a trei dintre persoanele pentru care poliția a propus trimiterea în judecată, acestea fiind Croitoru, Lumezeanu și Grișcă. De la CE Rovinari am primit informații contradictorii cu privire la aceștia. Astfel, purtătorul de cuvânt Leonard Filip ne-a precizat că respectivii sunt angajați ai complexului energetic sau ai Termoserv, în timp ce directorul general Gheorghe Davițoiu susține că sunt angajații firmei de pază, pe care aceasta i-ar fi concediat.
CE Rovinari continuă contractul cu Signovince
Directorul Gheorghe Davițoiu spune că nu va lua nicio măsură de întrerupere a contractului cu firma Signovince, deoarece aceasta mai are doar 3 luni de contract. Directorul general așteaptă ca procurorii să finalizeze ancheta și în funcție de rezultat va lua măsurile ce se impun.
Firma Signovince, aparținând fostului şef al SRI Gorj, Ion Făget, a obţinut la data de 23 decembrie 2008 un contract de circa 30 de miliarde de lei vechi de la Complexul Energetic Rovinari, fără licitaţie, serviciile oferite fiind acelea de pază şi patrulare. Firma în cauză a mai asigurat servicii de pază în cursul anului 2008 la CE Rovinari, tot fără licitaţie, ca subcontractant al firmelor care obţinuseră atunci contractele.