Primarul Romanescu nu are motive să-l mențină în funcția de director pe Adrian Bândea. De ce?

Directorul unei instituții care ar trebui să se ocupe de cercetarea vieții și operei lui Constantin Brâncuși și de promovarea capodoperelor acestuia, Adrian Bândea, nu mai poate rămâne în fruntea instituției, iar demisia sa ar trebui cerută chiar de primarul Marcel Romanescu.

Adrian Bândea, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, demonstrează în aceste zile că nu poate aduce plusvaloare în procesul ce va urma după includerea operelor lui Brâncuși în patrimoniul mondial UNESCO.

La Târgu Jiu, instituția subordonată Primăriei Târgu Jiu a anunțat dezvelirea unor busturi ale personalităților relevante în realizarea operelor de acolo, Arethia și Gheorghe Tătărescu. Dezvelirea acestor busturi ar trebui să fie și o reparație morală după ce creațiile sculptorului Paul Popescu au fost date jos de pe socluri deoarece nu aveau avizele necesare. Public însă, cel mai citat motiv a fost legat de faptul că artistul îi sculptase Arethiei Tătărescu sâni generoși.

Ei bine, șase ani mai târziu, Bândea urmează să inaugureze busturi similare cu cele date jos anterior și care au fost respinse în două concursuri publice demarate de instituție. Asemenea busturilor, Centrul Brâncuși a folosit vechile socluri, al căror scris l-a acoperit pentru a pune unul nou. În spatele întregului eveniment de marcare a includerii operelor în patrimoniul mondial UNESCO stau decizii manageriale foarte proaste ce ar trebui investigate de primărie.

Citește și: Târgu Jiu, aproape în UNESCO, dar departe de a avea un amărât de centru de informare turistică acreditat

Pe scurt, zilele acestea, România urmează să primească oficial decizia de includere a operelor lui Constantin Brâncuși în patrimoniul mondial UNESCO. La Târgu Jiu, evenimentul este celebrat cu acte de management inepte, lipsă de profesionalism și fără impact în demersul pe care ar trebui să-l aibă orașul, acela de a profita cât mai mult de acest moment.

După câțiva ani de la retragerea acelor două busturi, creația regretatului sculptor Paul Popescu, Centrul Brâncuși a organizat un concurs pentru identificarea unui artist care să realizeze portretele soților Tătărescu. La concurs s-a înscris și Vlad Popescu, fiul sculptorului Paul Popescu. Potrivit unor surse, Vlad Popescu a participat cu machete făcute de tatăl său, dar a fost respins, de fiecare dată fiind invocate diverse motive, inclusiv că lucrările sale seamănă prea mult cu cele realizate de tatăl său.

După ce a pierdut cele două concursuri, artistul a donat drepturile pentru turnarea busturilor Primăriei. De această dată au fost obținute avize pentru lucrări respinse anterior de două ori. Așadar, după mai multe concursuri eșuate, Centrul Brâncuși a turnat, cu bani publici, sculpturi respinse de două ori, apoi donate, care nu sunt cu mult diferite de cele date jos acum câțiva ani. Diferența este că bustul Arethiei Tătărescu este acum acoperit cu un șal.

Rămâne de văzut dacă primăria condusă de Marcel Romanescu va continua să-l susțină pe directorul Adrian Bândea sau dacă va lua măsuri.

Vizualizări: 2,751

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: