Primarul din Fărcăşeşti, „specialist“ în lucrări scumpe şi licitaţii aranjate
Primăria Fărcăşeşti cotizează la bunăstarea firmei Special Construct Montaj, căreia i-a atribuit într-un mod cel puţin suspicios, o lucrare de aproape 10 miliarde de lei în defavoarea unei sume de şape miliarde de lei. Bisad, o altă firmă participantă la licitaţie a depus contestaţie, răspunsul obligând la reanalizarea ofertelor. În scurt timp, Bisad a fost înştiinţată că primăria a desemnat pe Special Construct pentru a face şanţuri şi podeţe de 10 miliarde. Fără a aştepta eventualele contestaţii, primăria a dat gir începerii lucrărilor cu firma favorită. Primarul Constantin Pârvulescu nu a putut fi contactat.
Articolul publicat în ediţia de vineri a ziarului Pandurul referitor la modul de atribuire a unor licitaţii la primăria Fărcăşeşti, a scos la iveală o altă situaţie de acest gen. Proprietarii firmei Bisad din Rovinari spun că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia de unor podeţe tubulare precum şi a unor şanţuri dalate în satul Roşia Jiu a fost atribuită fără a respecta legea. Ca şi în cazul licitaţiei la care a participa UEF Motru, anunţul a fost făcut în preajma sărbătorilor de iarnă, pe 30 decembrie. Bisad a fost respinsă pentru că nu a pus la dosar lista personalului solicitat vizat de ITM, chiar dacă nu-i fusese solicitată.
Au început lucrările înainte de finalizarea contestaţiilor
Costel Feraru, unul din proprietarii firmei Bisad, este dispus să facă toate demersurile necesare pentru a se lua măsuri în privinţa primarului Constantin Pârvulescu care face ce-i spune buzunarul.
Pentru realizarea podeţelor şi şanţurilor în Roşia Jiu, primăria Fărcăşeşti a publicat pe SEAP un anunţ de licitaţie chiar pe 30 decembrie. La licitaţie s-a înscris Special Construct Montaj, Armeanca SRL şi Bisad SRL. „Cel mai probabil a fost făcută înţelegerea dinainte pentru că mi-au spus că nu am cum să câştig că nu am tot ce-mi trebuie. De unde ştiau ei- Înseamnă că au desfăcut plicul ceea ce este ilegal“, a spus Costel Feraru. Aşa cum era de aşteptat, Special Construct a câştiga licitaţia chiar dacă celelalte două aveau preţul cel mai mic, acesta fiind şi elementul de departajare. În urma unor contestaţii depuse atât de Bisad, care cerea reanalizare cât şi de primărie, care cerea anularea, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis reanalizarea ofertelor. După „reanalizare“, Special Construct a fost declarată câştigătoare. Feraru crede că nu a fost făcută nicio analiză. Mai mult decât atât, acesta spune că este suspicioasă perioada scurtă dintre încheierea contactului şi începerea lucrărilor. „Ei nici nu au mai aşteptat să vadă dacă contestă cineva sau nu, au început imediat lucrările. Spune clar că ai 5 zile la dispoziţie. După ce m-au înştiinţat care e firma câştigătoare am depus contestaţie dar ei deja puneau dale“, spune Feraru. Acesta a adăugat că este imposibil ca în numai două zile, Special Construct să-şi facă proiectul pentru demararea lucrărilor. „Ai nevoie de o grămadă de avize, de proiecte, SF şi altele. Trebuie să vină Inspecţia în Construcţii...Multe trebuie. Ori a început fără proiect, ceea ce este ilegal, ori îl avea dinainte de licitaţie ceea ce iar este ilegal. Au semnat pe 22 martie şi pe 24 au început. E imposibil“, a precizat Feraru. Acesta a pus la dispoziţia redacţiei procesul verbal încheiat la depunerea ofertelor care arată că unele neconcordanţe vis-a-vis de specificarea unor date ale firmei.
„Nu se poate aşa ceva. Petrică Lucian a declarat că are utilaje şi multe altele şi el face manual. Firma de construcţii nu e ca spălătoria auto“, a spus Feraru.