Primar: Toți ar vrea bani mulți și muncă puțină

Fondul pentru Tranziție Justă aduce sute de milioane de euro în Gorj, pentru mediul de afaceri, care ar trebui în schimb că creeze locuri de muncă. Primarul din Motru, Cosmin Morega, crede că firmele vor găsi cu greu oameni dispuși să muncească pentru salariile care sunt în privat.

Investițiile care se vor face la nivelul județului Gorj prin Fondul pentru Tranziție Justă riscă să nu aibă forță de muncă. Avertizarea vine de la primarul municipiului Motru, care susține că în zonă firmele găsesc foarte greu persoane dornice să muncească.

"Toată lumea vrea să muncească la stat. Toți ar vrea bani mulți și muncă puțină. Vor să plimbe telefonul la ureche, trece luna, leafa merge. La privat nu este așa. Vreau să vă spun că în Motru sunt zeci de anunțuri de angajare în mai toate domeniile, dar nu se duce nimeni", a spus primarul Cosmin Morega.

Aici trei investitori ar vrea să deschidă fabrici cu finanțare prin FTJ, însă primarul din Motru este sigur că vor avea mari probleme cu găsirea personalului.

"Eu am avut o discuție cu mediul de afaceri din Motru și mulți și-ar fi dorit să obțină finanțare prin FTJ, dar au întâmpinat o serie de probleme. Din ce știu eu doar 3 firme ar fi făcut proiecte. Unul vrea să facă o fabrică de dulciuri și ceilalți vor să producă echipamente. Eu vreau să vă spun că, dacă la Motru se vor crea 400 de locuri de muncă, vor avea mari probleme că să găsească muncitori. Cum am spus, toți vor la stat, ori în fabrică intri la 8 și ieși la 16.00. Oamenii nu mai vor să muncească", a mai spus Cosmin Morega.

Și la Rovinari va fi o investiție mare din fondul de tranziție justă. "Din ce știu eu, până în acest moment o singură firmă a semnat contract pentru investiții finanțate prin FTJ. Este vorba de Armeanca, vor să facă o fabrică de producție produse chimice din ce știu eu. Noi le-am pus la dispoziție 9 hectare de teren în baza unui contract de superficie. Pot sa mai existe și alte investiții private, însă noi nu am fost încă anunțați", a spus primarul din Rovinari, Robert Filip.

Proiecte de peste 220 de milioane de euro au fost depuse de IMM-uri pentru primul pilon al Fondului de Tranziție Justă. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că toate proiectele eligibile vor primi finanțări.


Diferența va fi suportată de stat, mai exact suplimentată prin ordin de ministru. 112 proiecte declarate eligibile au o valoare de peste 220 milioane euro, cu aproximativ 40 de milioane peste bugetul inițial.

Vizualizări: 1,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tranziție Justă:

Citește și: