Primar: Sunt 30 de milioane de metri cubi de cărbune

Nevoia de energie și de cărbune îl determină pe primarul din Roșia de Amaradia să readucă în discuție redeschiderea carierei miniere din localitatea gorjeană. Aceasta a fost închisă în urmă cu mai bine de un deceniu, dar acolo există cărbune suficient încât să mai poată funcționa încă 30 de ani, susține edilul comunei.

Primarul Liviu Cotojman a declarat că a mai încercat să discute cu managerul companiei, Daniel Burlan, în speranța că ar putea face demersuri pentru redeschiderea perimetrului minier.

Ar fi acolo, adaugă primarul, circa 30 de milioane de metri cubi de cărbune. „Pe actualul director l-am adus de câteva ori în zonă în ideea să găsim o variantă pentru redeschiderea acestui perimetru minier, care e bogat în zăcământ de cărbune. Ar oferi o activitate pentru continuarea lucrărilor de exploatare pe 30 de ani. Sunt 30 de milioane de metri cubi de cărbune”, a declarat edilul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și a încercării României de a deveni cât mai puțin dependentă de gazul din Rusia, primarul spune că această carieră ar fi un pariu câștigat pentru compania energetică din Gorj.

„Războiul acesta resuscitează oarecum domeniul industrial din România și poate, prin prisma acestor evenimente, CEO se gândește să reinvestească și să auzim că vor redeschide acest perimetru minier. Ar fi un lucru extraordinar pentru localitatea Roșia de Amaradia. Beneficiar ar fi CEO. Ar avea o nouă carieră, cu zăcământ bogat”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.

În ultimii ani, autoritățile au tot solicitat redeschiderea carierei, dar oficialii companiei nu au făcut niciun demers în acest sens. În urmă cu doi ani, Daniel Burlan vedea oportună exploatarea în zonă, dar doar pentru a extrage cărbune și a-l vinde mai apoi localnicilor sau celor interesați, subliniind că este o carieră unde ar fi mai rentabil să vândă cărbune decât să-l transporte mai departe și să producă energie. 

Vizualizări: 16,966

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: