Primar: Mă uit la excavatoarele de la Jilț, stau pe loc
Mineritul e răul cu care primarii s-au învățat. Pe de o parte au fost create probleme de mediu, sociale, dar au fost și beneficii financiare. Într-o comună minieră, Slivilești, mulți angajați lucrează și au lucrat în minerit, primăria a beneficiat de fonduri, dar au fost și tragedii. Astăzi, se mai lucrează în puține cariere din Gorj.
După închiderea carierelor, rămâne un peisaj devastat: teren distrus, mormane de steril și gropi imense pline cu apă.
Chiar dacă au fost multe beneficii financiare, au fost și situații extrem de grave generate de lucrări miniere. Primarul Sorin Bucurescu menționează că, doar în ultimii ani, peste 10 copii din satele comunei s-au înecat în lacurile formate după excavări: ”Mineritul pentru aceste zone, cu bune cu rele, a fost un lucru bun din punct de vedere financiar. Numai pe raza localității noastre au fost înecați în este ape care rămân, peste 10 copii, în Tehomir, Știucani… Eu acum sunt pe un deal, văd excavatoarele de la Jilț Sud, niciunul nu funcționează, toate stau pe loc. Situația este foarte dificilă. Noi am văzut în fiecare zi, pas cu pas, încotro se îndreaptă”.
Iar sfârșitul este aproape. Potrivit planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, la 1 ianuarie 2026 toate carierele miniere vor fi închise, în conservare sau în rezervă de capacitate.