Imagini ca după bombardament în urma carierelor închise
Și-au văzut interesul, au scos cărbunele, au răscolit pământul și îl lasă așa. Oficialii Complexului Energetic Oltenia sunt acuzați că nu bagă în seamă pericolul dintr-un sat din Urdari, ce riscă să fie înghițit de pământ odată ce se va închide și Peșteana Nord. O groapă uriașă, plină cu apă, a rămas în urma închiderii Carierei Peșteana Sud. Autoritățile și oamenii din Hotăroasa se tem că același va fi peisajul și lângă satul lor.
Autoritățile au tras în nenumărate rânduri atenția asupra acestui pericol. Se fac lucrări doar de ochii celor de la Mediu deși compania e obligată să redea terenurile în circuitul agricol, să le refacă pentru ca oamenii să le poată refolosi.
„În urmă rămâne groapă uriașă cu apă. Cum e și la Peșteana Sud. A rămas 100 de hectare de apă. Urmează Nordul. Mai excavează pentru haldare către sat să nu fugă pământul către casele oamenilor. Le-am făcut adrese, a venit și Mediul care i-a pus să haldeze către Hotăroasa ca să nu plece casele, că dacă pleacă sunt buni de plată. Malul e de 40-50 de metri. E drept”, a afirmat Mihai Calotă.
În satul pus în pericol sunt zeci de case. Zeci de oameni se tem că o alunecare de teren s-ar putea produce oricând în zonă. Edilul acuză compania de la Târgu Jiu că le-a întors spatele oamenilor din Hotăroasa și vrea să vină la Dan Plaveti, managerul CEO, în audiență.
„Sunt multe case în zonă. Sunt 50-60 de gospodării. Oamenilor le e frică. Niște ploi torențiale pot produce alunecarea. Nu ne bagă nimeni în seamă de la CEO. Și-au făcut treaba, nu mai au nevoie de noi. O să încercăm să mergem până la domnul director personal în audiență. N-am mai vorbit cu nimeni de pe vremea domnului Burlan”, a mai declarat edilul, într-un interviu la Radio Infinit.
Din păcate, nu e singura zonă unde rămâne un peisaj dezolant în urma excavărilor. Și în Roșia de Amaradia, terenurile folosite de Complex arată de parcă acolo ar fi căzut niște bombe. Tabloul e întregit de excavatoarele gigant care au ruginit și pare că au prins rădăcini. Și aici oamenii au avut mult de suferit din cauza cărbunelui care, într-o noapte, s-a transformat din aur în blestem. O alunecare de teren a distrus atunci un sat întreg care abia acum, la mai bine de zece ani distanță, începe să se refacă.