Liderii sindicali merg la discuții cu politicienii

Liderii celor două federații sindicale care reprezintă mii de salariați din Complexul Energetic Oltenia au decis astăzi să solicite discuții cu reprezentanții partidelor politice de la guvernare.

Vor fi discuții despre problemele legate de viitorul CEO, legea pensiilor, problema salariaților angajați pe perioadă determinată, venit de completare în cazul disponibilizărilor de personal.

Cu privire la viitorul companiei, se știe că, potrivit planului de restructurare, la 1 ianuarie 2026, toate capacitățile pe cărbune vor fi închise, în conservare sau în rezervă tehnică. Liderii sindicali solicită o amânare de câțiva ani a aplicării acestui plan pe parte de închidere de capacități, mai ales că grupurile pe gaze și parcurile fotovoltaice care ar fi trebuit să le ia locul nu sunt nici măcar începute.

Cât privește legea pensiilor, sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că salariații care au avut grupe de muncă, așa cum este cazul minerilor și energeticienilor, au fost în mod evident dezavantajați de legea intrată în vigoare la 1 septembrie.

În ceea ce privește angajații pe perioadă determinată, compania are în jur de 1.800 de astfel de salariați, pentru care sindicatele solicită angajare pe perioadă nedeterminată.

Cea din urmă solicitare, ceea privind acordarea de plăți compensatorii, se referă la situația unor posibile concedieri colective, mai ales în rândul personalului TESA, care este supradimensionat. Pe lângă plăți compensatorii, sindicatele doresc venit de completare timp de 48 de luni.

Cu certitudine politicienii vor accepta discuțiile, mai ales că este o perioadă electorală. Asta nu înseamnă însă că vor și face ceva concret. (A.A.)

Vizualizări: 750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: