Gorjul este plin de vane care eliberează gaze. Cine le monitorizează?

Patru politicieni din Gorj au devenit virali după ce au aprins bricheta lângă o vană care eliberează gaze, într-o zonă împădurită din comuna Ciuperceni. Faptul că flacăra le-a pârlit sprâncenele a stârnit amuzament pe de o parte, dar pe de altă parte mulți și-au pus întrebări legate de inteligența participanților la acțiune. Lăsând asta la o parte, primarii ne spun că Gorjul este plin de vane care eliberează gaze, ca urmare a prospecțiunilor care au avut loc în urmă cu câteva decenii. Dacă le monitorizează cineva, nu știe nimeni.

Existența acestor vane le este cunoscută primarilor din județul Gorj, care au o situație a lor.

"Tot județul este plin de astfel de vane încă de pe vremea lui Ceaușescu, când aici s-au făcut prospecțiuni care au fost continuare apoi de firma lui Tender. Este un inginer care a coordonat totul la acea vreme și are și toată arhiva cu ce s-a făcut în Gorj. Eu am discutat cu el la un moment dat și mi-a spus că la noi sunt pungi mici de gaze care nu rentează să fie exploatate. S-au făcut prospecțiuni la adâncimi de 7.000-8.000 de metri. Și apa din multe fântâni și puțuri este infestată cu gaze. La nivelul comunei Peștișani sunt două vane, sunt în curțile localnicilor și sunt închise", a spus primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui.

Senatorul PNL Gorj, Ion Iordache, cel pentru care a fost filmat clipul electoral, se întreba în înregistrare dacă “sonda” ar putea fi preluată de autoritățile locale, pentru ca localnicii să beneficieze de alimentare cu gaze. S-ar părea însă că vorbim de rezerve mici, care nu pot fi exploatate rentabil.

Vane deschise sunt și în comuna gorjeană Câlnic. "Eu nu știu de alte vane decât de aceea cu apă termală. Este deschisă, dar eu nu am fost acolo să văd dacă oamenii țin flacăra deschisă sau nu. Ce mai îmi spune și mie unul sau altul. Se mai duc oamenii acolo să stea în apă și iarna, femeile din sat se duc acolo să spele hainele", a spus primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe.

Prospectările pentru gaze naturale în Oltenia au început încă din perioada comunistă, dar rezultatele semnificative au fost limitate la acea vreme. După 1989, investitori precum Ovidiu Tender au continuat explorările, atrași de potențialul energetic al zonei. Totuși, proiectele sale au fost afectate de probleme legale și scandaluri de corupție.

Vanele și echipamentele rămase în urma prospecțiunilor ar trebui să fie monitorizate și întreținute de către autoritățile competente sau de companiile care au desfășurat activitatea. În mod ideal, acestea ar trebui sigilate și verificate periodic pentru a preveni scurgerile de gaze.

Zona în care se află vanele ar trebui să fie clar semnalizată pentru a avertiza populația și lucrătorii asupra pericolului potențial. Dacă este necesar, ar trebui să se limiteze accesul publicului în zonele unde se află vane neutilizate sau echipamente abandonate pentru a evita riscurile de accidentare.

Vanele rămase în urma prospecțiunilor pentru gaze pot fi periculoase dacă nu sunt gestionate corespunzător. Scăpările de gaze pot provoca incendii, explozii, probleme de sănătate și poluare a mediului. Este important ca aceste echipamente să fie monitorizate, întreținute și securizate de către autorități sau firmele responsabile pentru a preveni orice incident.

Senatorul PNL Ion Iordache a filmat clipul electoral la o vana deschisă dintr-o pădure a comunei Ciuperceni. “Sondele neutilizate de la Ciuperceni sunt cunoscute de toți oamenii locului de peste 40 de ani, iar autoritățile responsabile cunosc foarte bine problema. Subliniem că locuitorii comunei Ciuperceni nu au alimentare cu gaze, deși au resursele atât de aproape! Intenția noastră a fost să atragem atenția publicului asupra irosirii unor resurse importante și să arătăm gorjenilor că ar trebui să valorificăm altfel bogățiile județului nostru”, a transmis senatorul, după ce clipul a devenit viral.

Întrebat de Antena 3 de ce și-a pus colegii în pericol, a spus că nu a făcut-o. Asta după ce înainte spusese că respectiva vană reprezintă un pericol asupra căruia a vrut să atragă atenția.

Vizualizări: 1,535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: