Prima piesă de teatru - manifest pentru persoanele cu dizabilități. Actori pentru o zi, puternici toată viața 

Mai mulți tineri cu dizabilități au oferit o lecție de optimism și forță celor aproape 200 de persoane prezente la spectacolul „Cu brațele spre cer”, o piesă pusă în scenă la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” de Asociația Be Teen și colaboratorii săi.

Asociația Be Teen, organizația care a lansat prima competiție pentru persoanele cu probleme locomotorii, rămâne alături de persoanele cu dizabilități cu un proiect cu un mesaj extrem de puternic: o piesă manifest în care protagoniștii sunt chiar persoane cu handicap.  

Proiectul a inclus, în afară de piesa de teatru și ateliere de teatru, muzică și dans, cu sprijinul actorilor Iulian Marinescu și Adi Şerban.


Rând pe rând, persoane cu dizabilități dar și tineri sănătoși care i-au inspirat pe toți ceilalți. Andreea, o fată în scaun cu rotile și-a spus povestea pe scenă, iar alături de ea au venit Maria, care le-a spus tuturor că ”în viață ești doar tu cu tine”, Florin care a învățat să se bucure de fiecare moment, Anda a învățat să iubească viața, în ciuda dizabilității, un alt tânăr se bucură că-i face fericiți pe cei din jur, iar Alexandra a învățat să socializeze mai mult. Andreea a ajuns cu ajutor în fața publicului, căruia i-a spus ”eu sunt Andreea și am învățat să mă iubesc pe mine”. Gabi și-a exprimat mulțumirea față de ceea ce are. Adelei nu i s-a auzit vocea, dar i s-a văzut zâmbetul ș textul scris cu litere mari: ”Eu sunt Adela și am învățat să-mi depășesc limitele cu zâmbetul pe buze”. Melissa, una din voluntarele din proiect, le-a spus tuturor că a învățat să nu se mai lase afectată de orice. Costi le-a spus oamenilor că-i plac pufuleții și bomboanele și a smuls ropote de aplauze. 


Pe scenă au fost 12 tineri care s-au deschis în fața publicului în cel mai frumos mod, arătând că fiecare dintre noi poartă în sine o abilitate extraordinară, chiar şi atunci când societatea vede o dizabilitate. 


”Spectacolul rezultat, intitulat "Cu brațele spre cer", a reprezentat un „triumf artistic”. Jucat cu sala plină pe data de 28 noiembrie, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, momentul celor 12 tineri actori i-a impresionat pe toţi cei 198 de spectatori, iar spiritul lor creativ a atins inimile celor prezenți. Textul şi regia piesei de teatru le aparţin lui Iulian Marinescu şi Alexandrei Anton, care au realizat întregul concept având la bază gândurile şi versurile tinerilor implicaţi. Asociaţia Be Teen promovează incluziunea socială, diversitatea, egalitatea şi nediscriminarea, prin urmare din echipă au făcut parte şi persoane cu dizabilităţi sau persoane care se confruntă cu diferite bariere”, a transmis asociația printr-un comunicat de presă.


Proiectul s-a desfăşurat în perioada 15 august 2023 – 30 noiembrie 2023, iar beneficiarii acestuia sunt 20 de copii și tineri cu dizabilități, precum și persoane din centre de plasament. Proiectul "Cu brațele spre cer" a fost cofinanțat din bugetul județului Gorj pe anul 2023. 


Asociația Be Teen a fost înființată în anul 2022 cu scopul de a promova o implicare activă în societate și o educație completă pentru tinerii și copiii comunității.

Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și copiilor, la educația și cultura acestora prin desfășurarea de activități diverse folosind metode non-formale, astfel încât aceștia să poată avea o viață care să corespundă potențialului lor. 

Galerie foto






Vizualizări: 1,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: