Ai fost înțepat de o căpușă? Iată ce trebuie să faci în acest caz

Odată cu venirea primăverii se trezesc la viață și organisme mici ce ne pun în pericol sănătatea. Fie că alegem să ne relaxăm în parc, la picnic sau prin plimbări în pădure, trebuie să ținem cont de pericolul transmis de aceste organisme. Este vorba de bolile transmise de vectori, acele organisme vii, artropode (cum ar fi țânțarii, muștele, gândacii, căpușele).
Mușcătura de căpușă reprezintă un pericol semnificativ în sezonul cald, căpușele fiind active din aprilie până în noiembrie. Acestea trăiesc în zone cu iarbă înaltă și umiditate ridicată. Deși nu toate căpușele transmit boli, este esențial să fim conștienți de riscuri și să luăm măsuri de prevenție.
Căpușele sunt paraziți externi care trăiesc în zone cu vegetație abundentă, deși nu toate sunt purtătoare de boli, mușcăturile lor pot avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă nu sunt tratate corect.
Specialiștii recomandă verificarea atentă a corpului după o ieșire în natură, întrucât căpușele pot fi greu de observat, mai ales cele de dimensiuni mici.
Mușcătura de căpușă poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme, febra butonoasa și encefalita de căpușă.
În cazul în care o căpușă este descoperită pe piele, este important să se ajungă la un medic pentru îndepărtarea corectă a acesteia. În cazul în care nu este posibilă o consultație imediată, căpușa poate fi îndepărtată cu penseta printr-o tracțiune ușoară, fără a o răsuci sau zdrobi.
Este esențial să fim conștienți de riscurile acestei perioade și să luăm măsuri de protecție, mai ales în zonele cu risc crescut de infestare cu căpușe. Înțepătura sau mușcătura de căpușă este ușor de recunoscut, pentru că în cele mai multe dintre cazuri sunt vizibile. Totusi, există riscul ca cele de mici dimensiuni să nu poată fi observate sau ca mușcătura să nu producă niciun simptom. În schimb, persoanele alergice, pot să resimtă durere în locul mușcăturii, umflătură, senzație de arsură în locul afectat și chiar dificultăți respiratorii. De asemenea, este de menționat faptul că nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe căpușe nu transmit nicio boală.
Cum prevenim mușcătura de căpușă?
Pentru a preveni mușcăturile de căpușă, medicii recomandă purtarea de îmbrăcăminte deschisă la culoare, aplicarea de repelente pe piele și haine, dar și consultarea unui medic dacă apar simptome după o mușcătură.
Dr. Cornoiu Cristina, medic specialist din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, a vorbit despre bolile ce pot fi transmise în urma unei mușcături dar și despre măsuri de prevenție:
"Pentru a preveni apariția simptomelor ulterioare, medicul poate prescrie administrarea unui antibiotic. În cazuri extreme, când nu există posibilitatea de a ajunge în timp foarte scurt la un medic, căpușa se îndepărtează imediat cu penseta prin tracțiune ușoară și continuă. Nu se întoarce și nu se rotește căpușa într-o parte sau alta. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele pentru a nu lăsa bucăți din gura căpușei în piele. Nu se va zdrobi corpul căpușei. Mâinile se protejează cu mănuși sau tifon. După scoaterea căpușei, zona se spală cu apă și săpun și se dezinfectează cu un dezinfectant incolor. Zona va fi observată 30-40 zile, iar daca apare o pustulă sau alt semn la locul mușcăturii se va consulta imediat medicul infecționist. Nu se utilizează căldura sau alte substanțe (gaz, acetonă, vaselină, petrol, amoniac, sursă de căldură, etc.) pentru a îndepărta căpușa aflată în piele. Prin aceste metode nu numai că nu se reușește scoaterea căpușei, dar se poate ca insecta să se adâncească și să elibereze mai multă salivă (care crește riscul de transmitere a bolii)”.
Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli precum: babesioza - are simptome asemănătoare răcelii - febră, dureri musculare, senzație de oboseală; se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva bolii; boala Lyme - cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii (se răspândește în decurs de câteva zile); se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva acesteia, encefalita de căpușă - simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; este cea mai importantă arboviroză în Europa, afectând Suedia, Polonia, Centrul Europei (Cehia, Slovacia, Austria, Elveția, Slovenia, Ungaria) și țările fostei Uniuni Sovietice.
Vizualizări: 971
Distribuie Trimite pe WhatsApp