Prefect: Voi cere revizuirea autorizației gropii de gunoi

Un autolaborator din București a ajuns săptămâna trecută la Târgu Jiu pentru a monitoriza calitatea aerului. Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, spune că va continua demersurile pentru ca un asemenea laborator mobil să frecventeze județul nostru.

De asemenea, acesta a anunțat că va cere Autorității de Protecția Mediului Gorj și Gărzii de Mediu Gorj, revizuirea autorizației integrate de mediu pentru a include măsuri de monitorizare continuă a echipamentelor de la groapa de gunoi.

”Groapa de deșeuri este principalul poluant olfactiv pentru cetățenii din municipiul Târgu Jiu și cum eu personal, dar și majoritatea cetățenilor, își doresc un oraș curat, nu putem să ne permitem această situație în care orașul este blocat între diverse focare de miros. Nu putem să păstrăm acest blazon de oraș turistic, oraș care ne dorim să fie cat mai vizitat de către turiștii din România și din afara țării, dacă aerul este poluat, dacă mirosul este insuportabil. Lucrurile acestea ne afectează pe termen lung și este evident că nu mai putem să suportăm această otrăvire. De câteva luni port discuții cu autoritățile naționale de mediu pe mai multe componente. Prima dintre ele s-a întâmplat săptămâna trecută, când un autolaborator din dotarea Agenției Naționale de Protecția Mediului a venit în Târgu Jiu și a făcut măsurători pentru câteva zile. Aceasta este o primă acțiune concretă. Este vorba despre cel mai modern autolaborator. Este cel mai performant laborator din dotarea autorităților naționale de mediu și temporar a venit la noi pentru a măsura diverși parametri chimici din aerul respirat aici în municipiul Târgu Jiu. Va sigur că astfel de demersuri vor continua, voi solicita cat mai des prezența unor laboratoare dotate cu cel mai moderne și performante analizoare. Este crucial ca și autoritatea de protecția mediului din județ să aibă un astfel de laborator pentru a putea păstra o monitorizare continua consecventă și de calitate asupra parametrilor calității aerului în județul Gorj”, a spus prefectul în cadrul unei conferințe de presă.

După prezența acestui autolaborator, Iulian Popescu a făcut și o vizită cu reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj în incinta gropii de deșeuri: ”Principalul factor de miros este hidrogenul sulfurat, emisiile acestuia sunt total necontrolate de către operatorul gropii de deșeuri. Nimeni nu poate să-ți spună când a funcționat stația de tratare, cât a funcționat biofiltrul. Este nevoie de măsuri concrete și curajoase. Voi solicita, în cursul zilei de astăzi, în scris, Autorității de Protecția Mediului Gorj, Gărzii de Mediu Gorj, revizuirea autorizației integrate de mediu pentru a include măsuri de monitorizare continuă, mai exact toate aceste dispozitive, toate aceste echipamente, nu sunt monitorizate. Stația de tratare trebuie să ofere jurnale continue, nu doar sumare făcute lunar”.

De asemenea, prefectul Iulian Popescu a solicitat înlocuirea senzorilor de măsuarare a calității aerului: ”Senzorii pe care ar trebui să-i aibă operatorul, care nu sunt funcționali în acest moment și care nu sunt nici măcar unii performanți, trebuie înlocuiți obligatoriu în regim de urgență. Trebuie impus operatorului economic utilizarea celor mai performante tehnologii”.

Vizualizări: 1,836

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: