"Detector pentru viață", program pentru protejarea locuințelor
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că în următoarele luni vor fi montate 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în casele românilor. Această acțiune face parte din campania "Detector pentru viață", care vine în sprijinul cetățenilor pentru prevenirea situațiilor de urgență, precum incendiile sau incidentele legate de monoxidul de carbon.
Raed Arafat a explicat că această inițiativă este posibilă cu sprijinul companiilor E.ON și Delgaz Grid, care au furnizat detectoarele de fum și monoxid de carbon. Acestea vor avea o garanție de zece ani, oferind o lungă perioadă de protecție pentru locuințele în care vor fi instalate. Criteriile de selecție pentru județe au fost stabilite în funcție de datele statistice furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), având în vedere aspecte precum vechimea locuinței și prezența categoriilor vulnerabile.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, prezent la conferința de presă, a subliniat importanța acestei campanii în salvarea vieților. El a evidențiat că prevenția este cheia pentru reducerea intervențiilor în situații de urgență, iar această inițiativă este doar unul dintre pașii spre o abordare mai proactivă.
"Ţinta noastră sunt casele mai vechi, nu putem în casele de o singură cameră, de exemplu, că o să sune tot timpul chiar și în mod fals, dar casele mai vechi, casele în care sunt bătrâni, în care sunt persoane cu dizabilități, în care sunt mulți copii, asta este ținta noastră. Dar ținta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului și încurajarea oamenilor să își achiziționeze astfel de detectoare care nu sunt scumpe deloc, este câteva euro un detector, depinde calitate, de caracteristici, dar să achiziționeze aceste detectoare și să și le monteze în casele lor", a spus Raed Arafat.