Povestea uneia dintre cele mai vechi cabane din Rânca. „Raiul pe pământ!”
Adevărate comori zac neştiute de multă lume în staţiunea Rânca. Sunt cabane din lemn, ridicate la începuturi, când se contura cea mai înaltă staţiune montană din România. Una dintre ele e la doar câţiva paşi distanţă de centrul staţiunii. E din lemn şi piatră, ridicată în mijlocul unei păduri de brazi. A fost abandonată şi a devenit refugiu pentru culegătorii de afine şi ciuperci care au umplut-o de gunoaie.
Înainte de 1989, numărai pe degete cabanele din Rânca. Erau construite câteva şi toate în armonie cu natura. Lângă drumul naţional care traversează Rânca, e cabana Ocolului Silvic. Ion Stanciu a fost pădurar aproape 40 de ani şi a pus umărul la ridicarea cabanei în anii 70.
Nu erau decât cinci cabane, armata și încă una a partidului. Cabana ocolului încă rezistă. Au fost meseriași buni atunci. Nu era curent, am luat un circular cu motorină și am lucrat o toamnă și o primăvară, până a tencuia-o, a zugrăvi-o și acum au lăsat-o în părăsire. Îmi pare rău că a rămas aşa pentru că dacă o modernizezi un pic mai rezistă mult şi bine deşi e de atâţia ani ridicată, a mărturisit fostul pădurar.
Ion Stanciu a avut în grijă şi grădina botanică din Rânca, o altă frumuseţe pierdută a staţiunii. Era a Universităţii din Craiova. “Tot felul de plante erau acolo, în cercetare. Acum nu mai sunt şi nici cabana universităţii nu mai e la fel”, îşi mai aminteşte fostul pădurar.
“Rânca era mai pustie, dar mai curată. Era Raiul pe pământ. Puteai să pui unde voiai un cort, o pătură, să stai în pădure. Acum ce e prin pădure... S-a schimbat totul”, a mai spus Ion Stanciu.
“Din păcate, cabana asta superbă, care ar putea să aibă cu totul altă destinație dacă nu mai este folosită pe punct de ocol silvic. Este refugiu pentru culegătorii de afine și ciuperci. Ar fi vis dacă ar fi salvată şi inclusă într-un circuit sau să se facă aici ateliere de pictură sau arhitectură pentru că încă păstrează simboluri arhitecturale populare ce trebuie transmise mai departe şi trebuie văzute şi de alţi ochi”, a spus Dana Oniga, iubitoare a muntelui şi unul dintre voluntarii care strâng des gunoaie din staţiune pentru ca şi alţi turişti să se poată bucura de frumuseţea peisajelor de la peste 1.600 de metri altitudine.
Cabanele vechi, ridicate acum zeci de ani, mai sunt în picioare, dar nu se ştie pentru cât timp. Dacă ar fi restaurate ar putea deveni noi puncte de atracţie pentru miile de turişti care ajung în Rânca şi care ar putea descoperi staţiunea de odinioară în toată splendoarea.