Așteaptă asfalt într-un sat izolat din Gorj: Ar veni copiii mai des acasă și poate ne-ar veni și vecini noi
Odinioară satul Rătez, din Godinești, era comună. Avea primărie, bancă, școală, magazine, de toate. Acum nu mai are decât ruine. Nu e de mirare că puțini oameni mai locuiesc aici. Sunt, în general, gorjeni care au ieșit la pensie și s-au retras la țară, în liniște ori oameni care au trăit aici de o viață și au rămas singuri.
Puțini oameni vezi pe ulițele din Rătez în ziua de azi. Îi poți număra pe degete. Pe vremuri, ulițele erau tot ca acum. Pietruite. Diferența e că erau mult mai animate. Comuna era plină. "Eram o grămadă de copii. Ne strângeam toți aici. Ne jucam până târziu, ne dădeam cu sania iarna. Era o bucurie. Acum e trist. Nu am vecini. Lângă mine, casele sunt goale", a spus o femeie. "Eu sunt singură. Au plecat toți tinerii. Am rămas noi, cei mai bătrâni. Nu prea ai cu cine să vorbești prin sat. E bine că e liniște, dar e greu", a spus o altă femeie.
În sat nu e vreun magazin și nici farmacie. O mașină cu marfă vine în fiecare săptămână și aprovizionează sătenii. Singurii copii din sat sunt în aceeași familie. Banca din Rătez stă să cadă. E o clădire impresionantă, ridicată în vârful dealului, dar nu va mai rezista mult. Școala a fost lăsată și ea in paragină după ce s-a închis. A dispărut tot din ea și curtea s-a împădurit. Mărăcinișul e așa înalt încât abia poți zări școala.
Casele se închid una după alta. "Rămâne cimitir dacă nu se face nimic. Cum moare un om, se mai pune lacătul pe câte o casă și rămâne în ruină. Sunt curți împădurite pentru că au murit bătrânii chiar și de 15 ani și n-a mai venit nimeni să defrișeze. Dacă ar fi condiții, poate ar veni și alți oameni în sat, ar veni și copiii acasă. Satul e frumos, e aer curat, e liniște, e sănătate", a spus o altă localnică.
În Rătez, situația e aceeași de ani de zile. Oamenii au doar apă și curent electric. Așteaptă de zeci de ani asfalt pe uliță de la poartă. Așteaptă la fel de mult și canalizare. Lipsa utilităților și a locurilor de muncă din zonă au dus la depopularea satului. "De când așteptăm și noi asfalt. Măcar până la jumătatea satului și ar fi de ajuns. Si canalizare. Apă este, curent avem. Dar asfaltul e primordial. Poate așa ar veni și pe la noi mai des copiii", a spus un localnic.
Autoritățile au promisiuni. Spun că au deja bani să asfalteze drumul din Rătez. A fost organizată licitație și lucrările ar putea demara de anul viitor.