A terminat liceul la Novaci şi a ajuns profesor universitar în Statele Unite

Profesorul universitar Cristian D. Popescu este o personalitate remarcabilă în lumea matematicii. Deținător al Catedrei de Teoria Numerelor și Geometrie Aritmetică la prestigioasa Universitate California, San Diego, USA, el se numără printre cei mai distinși specialiști în domeniul său. 

Cristian Popescu este originar din Novaci, Gorj. Aici el şi-a descoperit pasiunea pentru numere şi geometrie: „În timpul şcolii la Novaci am avut mare noroc să cunoc profesori dedicaţi şi pasionaţi. Învăţătoarea mea din clasa a II-a, doamna Maria Dinescu, trecea seara pe stradă să cumpere pâine şi imi dădea o problemă spre rezolvare. Se aştepta să o rezolv imediat ce se întorcea de la magazin. La un moment dat am sesizat că problemele seamănă între ele. Iritat, m-am dus acasă să găsesc o metodă general valabilă ca să termin cu şarada asta. Am descoperit algebra singur, fără să îmi dau seama. De atunci am început să îi rezolv problemele pe loc şi să lucrez din Gazeta Matematică. Părinţii mei au fost profesori la Novaci, de biologie şi istorie", a spus matematicianul în cadrul unei emisiuni recente la Radio România Cultural. 

Matematica a fost mereu marea sa atracţie, dar şi-a dezvoltat şi pasiunea pentru fizică: "Am avut un profesor de matematică în clasa a V-a, domnul Dumitru Bondoc, care m-a învăţat cum să redactez o problemă correct şi să o trimit la Gazeta Matematică. După care am avut un professor, pe domnul Ion Buduran, care m-a luat pentru prima dată la olimpiadele de matematică. Am fost la prima olimpiadă naţională când eram în clasa a VIII-a. Din clasa a IX-a a, am fost scos de la ore de către profesorul meu, domnul Dumitru Melencu, care şi-a dat seama că nu are rost să îmi dea teze. Am început să lucrez intens, domnul Melencu imi dădea cărţile de care aveam nevoie şi m-am tot dus la olimpiade. Îmi placea mult şi fizica, citeam Lecţiile de Fizică ale lui Feynman, la indemnul profesoarei mele, doamna Emilia Chiriac, dar nu am participat la o olimpiadă de fizică decât în clasa a XII-a”.

Facultatea a urmat-o la Bucureşti: "Am urmat Facultatea de Matematică de la Bucureşti şi am continuat să citesc fizică, fiind pasionat de fizică din şcoala generală. Am făcut un curs de fizică cuantică în anul IV pe care l-am combinat cu scrierile lui Feynman. Am ajuns în Statele Unite la un moment dat şi am vrut să îi mulţumesc lui Feynman, dar acesta murise de cancer. M-am mutat în California în 2003. Am fost invitat sa ţin nişte lecţii lângă clădirea în care Feynman îşi avusese biroul. Am fost întrebat ce vreau să fac la prânz şi le-am spus gazdelor mele că vreau să vizitez biroul lui Feynman". 

Mutarea în State este legată de revoluţia din România: „În momentul în care a început revoluţia în România, m-a sunat un văr din Germania să mă îndrume să fac un doctorat în analiză matematică în Statele Unite, în Lousiana, dar am refuzat, deoarece eu doream să fac teoria numerelor. Între timp a mai apărut o oportunitate la Ohio State University, unde erau doi profesori români. A trebuit să trec două teste de engleză. Am plecat în august, 1990” 

Cariera sa academică impresionantă a inclus mai multe posturi academice la universități de prestigiu din SUA, precum Universitatea California Berkeley, Universitatea Texas din Austin și Universitatea Johns Hopkins. De asemenea, a fost onorat cu prestigiosul titlu de Simons Professor of Mathematics la Universitatea Harvard în anii 2015-2016. 

Recunoașterea internațională a muncii sale a fost consfințită prin numirea sa ca Membru de Onoare al Societății Americane de Matematică în 2021, pentru contribuțiile sale excepționale în cercetarea Teoriei Numerelor și Geometriei Aritmetice. În România, a primit, de-a lungul timpului, distincții și premii importante, printre care Premiul Simion Stoilow al Academiei Române, acordat in 2005 pentru rezultatele sale de excepție în domeniul Teoriei Numerelor. 

Cu o activitate prolifică de cercetare, Cristian Popescu are la activ peste 50 de lucrări științifice publicate în reviste și edituri de prestigiu. De-a lungul carierei sale, a fost conducătorul a peste 20 de doctorate la universitățile California și Johns Hopkins, contribuind astfel la formarea noilor generații de cercetători. 

Cu un palmares impresionant de participări la conferințe internaționale și organizări de evenimente științifice, el și-a adus contribuția în promovarea și dezvoltarea Teoriei Numerelor pe toate continentele. 

În călătoria sa academică, a obținut titlul de Doctor în Matematică la Ohio State University, USA, sub îndrumarea matematicianului american Karl Rubin. Stagiul său post-doctoral la Universitatea California at Berkeley și University of Texas at Austin, sub îndrumarea matematicienilor americani Ken Ribet și John Tate, l-a consacrat ca o autoritate în domeniul său. 

Cu pasiunea și dedicarea sa pentru matematică, Cristian D. Popescu reprezintă o sursă de inspirație și mândrie pentru întreaga comunitate academică românească și internațională. Contribuțiile sale remarcabile au adus lumină în universul fascinant al numerelor, dovedind că matematica este o artă înțeleasă și apreciată de puțini, dar cu efecte impresionante asupra întregii umanități.

Interviul AICI.

Vizualizări: 13,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: