Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Cheile Corocoaia

Rezervația Cheile Corcoaiei este situată în partea nordică a Parcului Național Domogled-Valea Cernei, în județul Gorj, pe o suprafață de 34 ha.

Fundul cheilor este săpat în marnite de 4—6m ce formează o salbă neîntreruptă. Cheile Corcoaia reprezintă un mic fragment de laborator morfogenetic, ele permițând studiul formării și evoluției canioanelor în zonă. Acest fapt, că și aspectul lor, justifică crearea aici a unei rezervații. Din păcate, aceste chei sunt grav amenințate în înfățișarea lor de lucrările ce se întreprind pe Valea Cernei și care solicită exploatarea calcarului.

Potrivit cercetătorilor etnologi, legenda Cheilor se leagă de figura mitică a lui Iovan Iorgovan. Acesta este un personaj mitologic românesc. În varianta locală, hidra fuge de Iovan și se adăpostește în munți, în zona muntelui Oslea. Iovan aruncă paloșul său în stânca masivă care se prăbușește formând podul de la Ponoare. În zona Cheilor Corcoaiei se spune că a avut loc prima luptă dintre Iovan și balaur, eroul tăind unul dintre cele cinci capete ale hidrei. Aceasta străpunge muntele și fuge, lăsând în urma ei Cheile spectaculoase, în speranța că se va putea întoarce aici mai târziu pentru a-și reface forțele. Însă Iovan ajunge primul aici, se scaldă în ape și își reface puterile și îi taie hidrei câte un cap, până când aceasta, rămasă cu doar două capete, fuge pe Valea Cernei spre Dunăre.

Galerie foto


Vizualizări: 2,531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: