Sat din Gorj, uitat de lume: Nu mai vin copiii aici decât vara în vacanță

Un sat situat într-o zonă superbă, răsfirat pe un deal, așteaptă de peste 50 de ani să fie scos din izolare. Oamenii care încă locuiesc în Chiliu, în comuna Godinești, au apă. Nu au asfalt, nu au canalizare și nici vreo speranță că vor avea vreodată condiții ca să poată convinge copiii să vină în locurile natale. 

Sunt 30 de case în picioare în satul Chiliu și se mai construiesc. Sunt tineri plecați la muncă în străinătate care strâng bani să ridice o locuință cu forțe proprii. Sunt orășeni care cumpără terenuri aici să se retragă la pensie ori sunt antreprenori care au văzut potențialul acestei zone și au ridicat deja două pensiuni. 

Turiștii lipsesc. „Păi unde să vină? Au făcut oamenii două pensiuni frumoase, dar nu au clienți. Nu au utilități, degeaba e frumos și e frumoasă natura și le-ar plăcea aici dacă nu ai asfalt până în sat”, a spus un localnic.  „Pe vremuri, era frumos, era viață în sat. Acum e pustiu. Vara ce se mai umple ulița că ne mai vin copiii de pe unde lucrează, mai stau aici în vacanța de vară că e cald și frumos, dar nu avem condiții. Avem doar apă. Ne-ar trebui asfalt, canalizare, iluminat să meargă cum trebuie”, a spus un alt localnic. "Magazin nu avem în sat. Vine o mașină și ne aprovizionează ori mergem noi cu mașinile și ne luăm. Nu ne plângem, ne descurcăm. Aici e frumoasă viața chiar dacă e grea, dar asfaltul este primordial", a fost oful altui localnic.

Fazanii se plimbă nestingheriți pe ulița pietruită, pădurea din vale își schimbă frunzele ușor, ușor și toamna pictează un peisaj superb ce poate fi admirat în toată splendoarea din satul Chiliu. E un cătun ce ar putea fi adus la viață chiar de localnici dacă autoritățile își vor duce la bun sfârșit promisiunea că îi vor scoate din izolare și măcar vor asfalta drumul de pământ ce duce în Chiliu. 

Primăria a obținut bani de la Ministerul Dezvoltării să facă asfaltări și să modernizeze iluminatul public, iar proiectul vizează și satul Chiliu.

Galerie foto


Vizualizări: 24,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: