Pițărăi cu distanțare. Autoritățile reamintesc regulile din pandemie!
Pițărăii organizați în acest an, în 24 decembrie, după reguli stricte. Grupurile mai mari de șase persoane sunt interzise, toată lumea trebuie să poarte măști de protecție, iar cei care oferă daruri vor fi nevoiți să poarte și mănuși. Colindeții sunt un obicei din străbuni care, anii trecuți, uneau sute de oameni în fiecare sat din județul Gorj. În pandemie, regulile s-au schimbat, iar participanții vor fi mai puțini.
De asemenea, autoritățile au reamintit că oamenii trebuie să respecte distanța fizică și să nu circule pe timpul nopții.
Pițărăii au loc în ajunul de Crăciun. Sunt primii vestitori ai Naşterii Domnului. Colindătorii au fluiere, steaguri cu clopoţei, ciucuri şi coroniţe de flori. Ei pleacă de dimineaţă de la biserică, unde primesc binecuvântarea preotului, iar mai apoi pornesc a colinda pe la toate casele din sat pentru a face urări cu ocazia marii sărbători a creştinătăţii, Naşterea Domnului.
Piţărăii rostesc anumite strigături vechi, învăţate de la bunicii şi străbunicii lor, care la rândul lor le ştiau de la cei bătrâni. Cetele de piţărăi sunt primite în gospodîrii cu strigăte de veselie şi daruri, iar obiceiul spune că nimeni nu are voie să ceară mai mult decât primeşte.
Piţărăii primesc colaci, nuci, mere şi biscuiţi. Dacă la oraș colindul și-a pierdut semnificația, la sat lucrurile stau altfel. Asta mai ales că oamenii, în ciuda sărăciei lor, sunt dispuși să păstreze poarta deschisă pentru că pițărăii sunt, de cele mai multe ori, liantul lor cu divinitatea, a fost mesajul Primăriei Peștișani.