Paradox: CE Oltenia vrea să facă economii, dar dublează costurile

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să cheltuiască în următorii doi ani o sumă dublă pentru benzile de cauciuc, față de suma alocată pentru perioada 2016-2018. Asta deși susține că a modificat anumite clauze din caietul de sarcini pentru ca în competiție să intre și companii străine, iar costul cu benzile de cauciuc să scadă.

Complexul Energetic Oltenia a estimat achiziția de benzi transportoare de cauciuc necesare pentru următorii doi ani la suma de 82.711.754 lei, acesta fiind prețul maxim admis la licitația care urmează a fi organizată.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CE Oltenia va lua în discuție în ședința din 30 octombrie o notă a directoratului privind organizarea acestei licitații. Din documentul postat pe site-ul companiei rezultă că actualul contract cadru, semnat în 2016, pentru o perioadă de doi ani, a fost semnat cu Artego pentru o valoare maximă de 41.022.642 lei.

Iată cum descrie Directoratul CE Oltenia situația actuală: „În prezent, necesarul de benzi transportoare de cauciuc se asigură prin contracte subsecvente încheiate cu furnizorul SC Artego SA la acordul cadru nr. 1999/2016, a cărui valabilitate expiră la data de 07.09.2018. Menționăm că valoarea maximă a acordului-cadru de 41.022.642,35 lei va fi realizată în perioada imediat următoare și, ținând cont de prevederile legislative din domeniu care nu permit decât o suplimentare cu maxim 1.858.177 lei (...), a devenit necesară derularea unei noi proceduri de achiziție înaintea perioadei de expirare a acordului-cadru menționat”.

În aceeași Notă înaintată acționarilor, Directoratul CE Oltenia explică de ce pentru următorii doi ani suma necesară este dublă. Astfel, conducerea companiei arată că subunitățile au făcut un necesar de benzi de cauciuc pentru următorii doi ani, din care a rezultat suma estimată de 82.711.754 lei. „Înlocuirea la timp a benzilor transportoare uzate duce la reducerea timpilor de staționare înregistrați cu repararea acestuia și implicit a staționărilor datorate de incidente și accidente”, arată Nota Directoratului CEO.

În document se mai arată că noul contract cadru poate fi încheiat cu mai mulți operatori economici. Această licitație este de câteva zile cel mai dezbătut subiect prin prisma faptului că societatea CE Oltenia a scos din caietul de sarcini o clauză privind recuperarea deșeurilor de cauciuc, deoarece asta nu convenea competitorilor din străinătate.

Compania energetică susține că a făcut asta pentru a reduce costurile prin stimularea competiției și că va fi extrem de simplu să găsească firme care să preia deșeurile de cauciuc și să mai și plătească pentru asta.

Vizualizări: 2,249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: