Opt copii, o singură jucărie. Să-l ajutăm pe Moş Crăciun!
Patru fete şi patru băieţi dau viaţă unei căsuţe mici, dar plină de flori, din satul Floreşteni, oraşul Târgu Cărbuneşti. O căsuţă săracă, dar curată. Am ajuns acolo ca ajutor al lui Moş Crăciun, în căutare de copii cuminţi, care învaţă bine şi care merită o bucurie de sărbători. I-am găsit desculţi, în jurul singurei lor jucării, un joc Lego. Unul punea o piesă albă, altul adăuga una roşie şi îşi imaginau că împreună, cândva, vor putea construi mai mult. Nu au avut niciodată păpuşi sau maşinuţe. Rebeca-Petronela are opt ani şi i-a scris deja Moşului. Nu i-a cerut jucării, ci o hăinuţă pentru frăţiorul cel mic, de numai un anişor. Pandurul face un apel de suflet la cititori să îl ajute pe Moş Crăciun să ajungă la familia Bobeanu. Dacă vreţi să donaţi o hăinuţă, o jucărie sau dulciuri, vă aşteptăm la sediul Pandurul din Târgu Jiu, str. Unirii, nr. 36. Dacă ştiţi şi alţi copii pe care Moşul nu i-a găsit până acum, sunaţi la 0353-41.00.41, semnalaţi-ne cazul şi împreună vom crea miracolul de Crăciun.
Soţii Bobeanu împreună cu cei opt copii ai lor, patru fete şi patru băieţi, locuiesc într-o căsuţă dărăpănată din satul Floreşteni, pe care au căpătat-o de la un bătrân pe care l-au îngrijit în ultimii săi ani de viaţă. Deşi camerele sunt sărăcăcioase, iar din ziduri se desprind bucăţi de tencuială, copiii trăiesc în curăţenie şi sunt sănătoşi. Tatăl este singurul care aduce bani în casă, iar asta în condiţiile în care 20 de zile din lună lucrează prin ţară, cu o firmă de prospecţiuni geologice. Copiii ştiu că Moş Crăciun există, pentru că în fiecare an primesc dulciuri de la primărie, însă sunt convinşi că jucării primesc numai cei bogaţi, care au posibilitatea să-i deconteze transportul Moşului, întrucât acestea sunt grele şi nu le poate aduce decât cu taxiul care costă foarte mult.
Nevoile celor opt copii, cu vârste cuprinse între 1-14 ani, sunt mari, însă în ciuda lipsurilor vizibile micuţii spun că sunt fericiţi, pentru că se au unii pe ceilalţi. Greutăţile vieţii i-au maturizat înainte de vreme, iar fiecare dintre ei îşi doreşte ce este mai bine pentru celălalt. De exemplu, Petronela-Rebeca, fetiţa cu părul bălai în vârstă de 8 ani, i-a scris din timp o scrisoare lui Moş Crăciun. „Moş Crăciun, te rog să-mi aduci hăinuţe pentru frăţiorul meu”, este singura cerinţă pe care fetiţa i-o adresează Moşului. În fiecare zi, Petronela-Rebeca poartă „scrisoarea” în ghiozdan la şcoală, în speranţa că se va întâlni pe drum cu mesagerul Moşului şi că va reuşi să i-o înmâneze. Deşi nu a primit nici o păpuşă până la vârsta de 8 ani, fetiţa nu se plânge că nu are jucării. Ba mai mult, realizează că hainele şi mâncarea sunt mai importante pentru fraţii ei decât jucăriile pentru ea.
Mezinul familiei împlineşte un anişor de Crăciun
Frăţiorul pentru care Petronela-Rebeca cere hăinuţe este mezinul familiei şi urmează să împlinească un anişor chiar de Crăciun. Părinţii nu au posibilitatea să-i facă tort, aşa că evenimentul va trece neobservat, ca şi în cazul zilelor de naştere ale fraţilor săi mai mari. Chiar dacă nu-şi permit să-i aducă bomboane sau acadele, copiii nu se întorc de la şcoală cu mâna goală la micuţul Petre Alin. Mama spune că fraţii mai mari se gândesc înainte de toate la cel mai mic dintre ei. „Copiii ţin foarte mult unii la ceilalţi. Când cei mari pleacă la şcoală, cei mici plâng după ei. Niciodată nu se întorc de la şcoală cu mâna goală la cel mic. Fiecare vine acasă cu laptele şi cornul pe care îl primeşte de la şcoală. Nici cei doi copii care sunt la grădiniţă nu mănâncă la grădiniţă cornul şi laptele şi le aduc acasă. Sar la cel mic şi îi spun: Ţi-am adus o surpriză. Copiii s-au învăţat cu greutăţile. Nu sunt pretenţioşi. Dacă primesc o ciocolată se bucură şi o împart între ei. Întotdeauna cei mari lasă mai mult celor mici”, a spus Mariana Bobeanu.
În ciuda greutăţilor financiare, copiii au avut întotdeauna brad de Crăciun. „Avem porc de Crăciun, păsări şi 4 capre. Pentru mâncare cumpărăm mai mult cartofi, că sunt mai ieftini. Chiar dacă nu avem bani să le luăm cadouri de Crăciun, bradul nu le-a lipsit niciodată, măcar atât. Bradul îl luăm de pe vale că nu ne permitem să dăm 50 de lei pe el. De banii aceia mai bine cumpărăm mâncare”, a precizat Mariana Bobeanu.
SURPRIZĂ
Zilele trecute, copiii au avut parte de cea mai mare surpriză de până acum. Tatăl lor le-a adus un joc Lego, iar în fiecare zi cei mici se strâng într-o cameră încălzită cu un godin şi se joacă împreună.
APEL
Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, putem să aducem în căsuţa acestor micuţi mireasma sărbătorilor. Putem să le întărim convingerea că Moş Crăciun există. Câteva firme din Gorj au acceptat deja propunerea ziarului Pandurul, de a-l ajuta pe Moş Crăciun să ajungă în casele mai îndepărtate. Dacă aveţi o jucărie, o hăinuţă, o carte pe care doriţi să le dăruiţi, vă aşteptăm la redacţia Pandurul în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 09.00-20.00. Cu cât mai multe daruri, cu atât mai mulţi copii fericiţi de Crăciun.