OMAGIU? Drumul spre casa lui Brâncuşi – gropi şi băltoace
Brâncuşiologi din ţară şi străinătate, ministrul Culturii, oficiali ai administraţiei locale şi judeţene s-au strâns ieri la Târgu Jiu pentru a-l omagia pe Constantin Brâncuşi la 137 de ani de la naştere. La câţiva zeci de kilometri, în Hobiţa natală a artistului, lucrurile nu par atât de frumoase ca la simpozion, drumul fiind plin de gropi şi băltoace care nu sunt deloc ademenitoare pentru turiştii dornici să-l descopere pe marele sculptor la el acasă.
Cine pleacă de la Târgu Jiu spre Hobiţa poate descoperi cât de bun e drumul spre casa marelui artist încă de la ieşirea din municipiu. Către Leleşti terenul a alunecat şi şoferii trebuie să fie mai mult decât atenţi. La intrarea în Hobiţa „bucuria” este maximă pentru turişti, pentru că mai multe gropi şi-au găsit loc bun aici pentru a strica maşinile trecătorilor. „Noroc” că nu sunt mulţi turişti în această perioadă, după cum recunoştea reprezentanta Casei Memoriale, care spune că doar vara vin turişti cu miile pentru a vedea unde s-a născut marele artist.
În parcarea amenajată în apropierea casei ieri se mătura de zor, se dădea cu grebla şi se ridicau grămezi de gunoi. „Vin turişti”, spunea una dintre femeile aduse la măturat de către autorităţile locale, deşi tot ea recunoştea că în această perioadă a anului sunt puţini cei care vizitează Hobiţa. Nici nu ar prea avea ce să vadă, iar dacă ar opta pentru un drum până la cimitirul din sat, acolo unde ar trebui să ajungă eventual osemintele lui Constantin Brâncuşi, orice şofer ar avea nevoie de o căruţă, nu de o maşină pentru a ajunge acolo. Drumul spre cimitir are gropi adânci şi de 30 cm, pline cu apă după ultimele ploi. „Pentru ce să-l aducă domnule aici pe Brâncuşi? Prin gropile astea? Nu se merită să-l aducă în aşa situaţie”, spune resemnat unul dintre localnici, supărat că satul nu mai e băgat în seamă de autorităţi decât atunci când e rost de câte un simpozion la Târgu Jiu.
Deţinuţii, turişti de ocazie
Dacă la Hobiţa nu prea ajunge nimeni în această perioadă pentru a vedea Casa Memorială, nici la Târgu Jiu lucrurile nu stau mai bine. Parcurile în care se află operele marelui sculptor sunt bine întreţinute, dar prea puţin vizitate. Ieri dimineaţă singurul grup mai mare de persoane care a trecut pe la ele pentru câteva clipe pentru a le vedea a fost unul de deţinuţi de la Penitenciarul Târgu Jiu. „Ştiu că e născut în comuna Hobiţa, că a murit în Franţa şi că ar urma să îi fie repatriate osemintele”, ne-a spus unul dintre deţinuţii veniţi în parc.
La Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii erau aşteptaţi şi brâncuşiologii care după-amiază au participat la Prefectură la simpozionul „Brâncuşi – Gorjeanul universal”. Doar artistul Ilie Berindei a venit în parc pentru a vedea operele. Locuieşte în Elveţia şi nu a mai fost la Târgu Jiu de 40 de ani. În tinereţe a făcut aceeaşi şcoală de la Craiova pe la care a trecut şi Brâncuşi, iar acum a fost încântat să afle că operele sale sunt bine îngrijite la Târgu Jiu. Nu şi-ar dori însă o repatriere a osemintelor marelui artist întrucât e convins că marele artist îşi doarme mult mai bine somnul de veci în cimitirul de la Paris. „Cred că în chestiunea repatrierii osemintelor intervin şi probleme de ordin politic pentru că nu ar trebui repatriate doar osemintele sale, ci şi lucrările, ori nu ştim cum va reacţiona statul francez. E o chestiune mai complicată decât pare”, spunea Berindei.
Guvernul continuă demersurile
În ceea ce priveşte poziţia oficială a Guvernului în chestiunea repatrierii osemintelor, în baza demersurilor făcute de Laurian Stănchescu încă din anii trecuţi, ieri ministrul culturii, Daniel Barbu a dat asigurări, la Târgu Jiu, că oficialităţile lucrează la rezolvarea problemei. „Aşa cum a spus şi primul ministru, este o casă de avocaţi care se va uita cu mare atenţie la toate chestiunile juridice. Ele trebuie rezolvate înainte de a face un proiect, iar demersurile continuă”, a spus Barbu, singurul ministru prezent la simpozionul la care era invitat inclusiv premierul Victor Ponta.
Ponta mai are timp să ajungă la Târgu Jiu luna viitoare, când autorităţile vor comemora 56 de ani de la moartea titanului din Hobiţa, iar până atunci poate se repară, fie şi provizoriu, drumul spre casa maestrului. Şi tot până atunci poate mai aflăm că cine ştie ce iubitor de artă din lume a dat iarăşi milioane de euro pe o lucrare a lui Brâncuşi, asta în timp ce, acasă la artist, turiştii sunt întâmpinaţi cu ditamai gropile în carosabil, ca în urmă cu un secol.
ABSENT
Victor Ponta a fost invitatul de onoare la simpozionul de ieri, dar a lipsit. Premierul a declarat la un post local de radio că este ocupat cu pregătirea vizitei pe care o va face la Paris, unde ca discuta cu preşedintele Franţei, printre altele, de repatrierea osemintelor lui Brâncuşi.