Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

ABUZ: Angajat al CE Oltenia, trimis în „fără plată” din cauza mamei

Abuz incredibil al Complexului Energetic Oltenia asupra unui miner de la Cariera Alunu. Angajatul a fost trimis pentru o lună în concediu fără plată, drept pedeapsă că mama lui, care are un teren în dreptul excavatorului, refuză să îl vândă companiei. Mai mult, minerul pedepsit, Ilie Răvaş, susţine că în aceeaşi situaţie se află încă trei rude ale sale: soţia, cumnata şi fratele. „Nu este vina noastră, nu o putem obliga pe mama să vândă terenul”, explică Răvaş, care vrea să ajungă în audienţă la directorul general Laurenţiu Ciurel. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, susţine că un salariat poate fi trimis în concediu fără plată doar la cerere.

O femeie din Alunu a blocat accesul unui excavator pe terenul său pe motiv că nu a fost plătită. După trei zile, pentru că Nelica Răvaş nu a permis continuarea lucrărilor miniere pe terenul său, o comisie a decis sancţionarea fiilor şi nurorilor femeii, angajaţi la Alunu, prin trimiterea lor în concediu fără plată, pentru 30 de zile. Părţile se contrazic cu privire la cine este proprietar. Nelica Răvaş susţine că terenul este al ei, iar exploatarea minieră vorbeşte despre acest perimetru ca fiind al EMC Berbeşti-Alunu. Indiferent care ar fi adevărul, angajaţii sancţionaţi nu au nicio treabă cu litigiul.

Comisia (i-)a lucrat repede

O comisie formată din patru ingineri, Nicolae Dican, Valerian Ciobanu, Gheorghe Călinescu, Maria Andronache şi juristul Felix Moldoveanu, a stabilit că Nelica Răvaş şi fiul acesteia Nicolae Răvaş au fost violenţi şi au oprit excavatorul E 01-1400 Olteţ, de la Cariera Alunu, revendicând proprietatea pe care se făceau lucrări miniere.

Comisia a fost formată la dispoziţia directorului Ghiorghie Chielcea pe 24 ianuarie, pentru a investiga fapta petrecută în aceeaşi zi. Pe 25 ianuarie, „cercetarea prealabilă administrativă“ a fost gata. Cei cinci invocă declaraţii ale mai multor salariaţi, care ar fi spus că: „Numita Nelica Răvaş împreună cu fiul său Nicolae Răvaş, au pătruns fără nicio justificare legală pe proprietatea noastră în zona de funcţionare a excavatorului E 01-1400 Olteţ, unde prin violenţe şi ameninţări au produs staţionarea utilajelor noastre şi retragerea excavatorului din frontul de lucru“, se arată în raportul comandat de Chielcea.

Dar, Ilie Răvaş spune că mama sa nu a vândut acel teren şi că fratele său nu a fost prezent. Potrivit aceluiaşi raport, la faţa locului au ajuns şi poliţişti şi că staţionarea excavatorului pentru 3 ore a produs unităţii un prejudiciu de 63.845 de lei. „Acum patru ani se ajunsese la o înţelegere, atunci era o altă conducere, intraseră cu excavatorul, i-au tăiat pomii fructiferi pentru că acolo erau şi pomi şi i-au adus acasă. Apoi au retras excavatoarele şi a rămas aşa. Nu au mai discutat. Dar mama nu a vândut terenul, înţelegerea nu a fost concretizată“, explică Ilie Răvaş.

Mai mult, membrii comisie mai propun şi formularea unor plângeri penale, dar au propus ca şi Minprest, acolo unde familia Răvaş mai are alţi membri ai familiei angajaţi, să aplice acelaşi tratament.

Pedeapsa: o lună fără leafă!

Ca atare, propunerea comisiei a fost ca Ilie Răvaş, Ştefan Răvaş, Maria Răvaş şi Maria T. Răvaş să fie trimiţi în concediu fără plată ca urmare a faptului că au tulburat activitatea minieră de la EMC Berbeşti. Toţi aceştia au fost angajaţi în urmă cu mai mulţi ani, locul de muncă fiind obţinut după cedarea terenurilor şi caselor.

Deciziile de trimitere în concediu fără plată au fost date pe 28 ianuarie, iar acestea se bazează pe rezultatul raportului. „Nu mi se pare normal aşa ceva. Eu, fratele, cumnata şi soţia suntem trimişi în concediu fără plată pentru că mama nu vrea să le dea un teren. Nu este vina noastră. Nu e terenul nostru, ce să-i facem, să o obligăm să-l dea? Fratele meu nici nu a fost acolo. Fiecare e cu treaba lui, cu familia lui. Eu lucrez din 1995 acolo şi mi-am dat casa şi teren ca să o angajeze pe soţia mea“, a declarat Ilie Răvaş.

Ilie Răvaş a continuat să meargă la serviciu, până când gardienii de la intrare nu i-au mai permis. „Este un abuz. O să mă duc în audienţă la domnul Ciurel. Nu se poate să mă trimită în concediu fără plată, nu am cerut aşa ceva. Eu am fost la serviciu şi pe 29 şi pe 30 şi apoi nu mi-au interzis să mai intru în unitate. Vă spun, mi-a fost şi rău. Avem copii, rate“, explică omul.

Asta nu e tot. După zece zile de concediu fără plată, deciziile au fost anulate şi cei patru au fost trimişi, ca alţi 12 mii de mineri, în concediu de odihnă forţat pentru cinci zile. După care, cel mai probabil vor reveni în fără plată.

CE SPUNE LEGEA

Membrii familiei Răvaş se tem că în final vor rămâne fără slujbă, însă au de gând să acţioneze în instanţă conducerea. Mai mult, inspectorul şef al ITM Gorj, George Romanescu, a declarat ieri că un angajat poate fi trimis în concediu fără plată doar la solicitarea lui.  

REACŢII

Contactat telefonic, inginerul Nicolae Dican, preşedintele comisiei comandate de directorul Chielcea, a declarat că nu poate face declaraţii pe acest subiect. „Vă rog să vă adresaţi la EMC Berbeşti“, a spus acesta. De asemenea, liderul de sindicat Ilie Păunescu crede că familia Răvaş nu lucrează la Cariera Alunu, însă ştie ce înseamnă o lună în concediu fără plată: „Nu mai ia salariul şi nici un drept. Nu mai ia nimic“. Directorul Chielcea nu a putut fi contactat.

Vizualizări: 291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: