O altă gorjeancă a fost desfigurată de soț
Crima de la Motru și mai ales detaliile acesteia, cu tortura care a precedat-o, a șocat o țară întreagă. Dar cazul nu e nici pe departe singular. Violența domestică este un flagel care afectează tot mai multe familii din România și din Gorj deopotrivă, femeile și copiii fiind victimele predilecte. Multe astfel de femei cer ordine de protecție împotriva soților sau concubinilor care le agresează. Unele îl primesc, altele nu, judecătorii având nevoie de dovezi solide ale violenței.
Ramona P., o gorjeancă din Arcani cu doi copii, a fost bătută crunt de cel puțin două ori în acest an, până când, finalmente, a reușit să obțină un ordin de protecție împotriva lui Gheorghe P., soțul agresor. Ordinul prevede că acesta nu are voie să se mai apropie la mai puțin de 200 de metri de femeie și nici s-o contacteze, telefonic sau online. Decizia dată joi, 6 iulie, îi privește și pe cei doi minori și este valabilă pentru 6 luni.
Drumul către protecție e pavat cu bătăi bune
Dar, până la sentința izbăvitoare, Ramona a fost torturată fizic și psihic în mod repetat de bărbatul care a desfigurat-o, i-a scos dinții și chiar a amenințat că îi ucide pe ea și pe cei doi copii ai familiei, de 6, respectiv 12 ani. Când nu erau ei înșiși victimele agresiunii, copiii erau mai mereu martori la snopirea în bătaie a mamei, care în februarie a avut, conform instanței, nevoie de 8 zile de spitalizare, urmare a actelor de violență comise de soț, pe fondul consumului de alcool.
Martora P.D., vecina celor doi, audiată și ea, a detaliat atât incidentul din februarie cât și repetatele agresiuni verbale și fizice suferite de Ramona P., care a fost luată de ambulanța SMURD, aproape inconștientă, după ce a fost desfigurată de soț. Cea care a sunat la 112 în acel caz a fost chiar minora familiei.
Femeia a încercat în repetate rânduri să plece din domiciliu, împreună cu copiii, dar a fost mereu oprită sau amenințată cu moartea de către soț, care de altfel a fost și internat la secția de psihiatrie pentru o perioadă.
Într-o comunitate nepermis de tăcută când vine vorba de violență conjugală, ziarul Pandurul își propune să lupte pentru drepturile și protejarea femeilor și copiilor care cad victime unor astfel de orori. Așadar, dacă aveți informații despre acte de violență domestică la care ați fost martori sau cărora le-ați fost victime, vă rugăm să ne contactați la adresa de mail redactia @pandurul.ro.