Mistreții fac prăpăd în lanurile de porumb

Au sperat că au scăpat de secetă ori de grindină, dar se trezesc tot mai des că lanurile de porumb sunt făcute una cu pământul și distruse aproape în fiecare noapte de porcii mistreți. Proprietarii culturilor sunt disperați pentru că, de cele mai multe ori, daunele sunt totale și nimeni nu oferă despăgubiri.

Zone întregi din județ sunt afectate și chiar dacă în ultimele zile au fost împușcate zeci de animale, problema tot nu este rezolvată pentru că mistreții s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, legislația fiind de partea lor.

Satele din zona submontană a județului sunt cele mai afectate pentru că mistreții coboară, de regulă, din pădurile de la marginea localităților, vin de pe dealuri, și ajung până în gospodăriile oamenilor. De la Runcu până la Bălești ori Tismana și Padeș aproape nu există sat în care să fie culturi agricole distruse de aceste animale sălbatice. Prin satele din Tismana, porcii au ajuns până la câțiva metri de casele oamenilor, intrând în gospodăriile acestora fără nici un fel de problemă. „Am gard de plasă la toată proprietatea și niciodată nu am avut probleme de acest gen aici, acasă. În alte locuri mai veneau, mâncau și ne mai lăsau și nouă. Acum au făcut prăpăd. Nu a rămas nimic. Am văzut dimineața că totul este distrus, după care, miercuri noaptea am făcut de pază. Am stat până pe la 2.00 noaptea, nu s-a întâmplat nimic, după care am mers să dorm câteva ore. Dimineața fusese distrus și ce mai rămăsese după atacul din noaptea precedentă. Am lăsat câini aici, dar degeaba, s-au speriat și au fugit. Am muncit aici toată vara, ne despăgubește cineva? Nu cred, din păcate”, spune un localnic din Tismana.

„Va fi prăpăd”

Până și primarul Marian Slivilescu recunoaște că mistreții i-au făcut mai multe vizite în ultimele nopți, obligându-l să taie pur și simplu cocenii, deși aceștia încă erau verzi. „Oamenii sunt disperați și zilnic vin la mine să îmi ceară să fac ceva, ca autoritate locală. Cred că vom ajunge și la forme de protest pentru că legea protejează animalele, nu pe noi, pe oameni și mai ales pe cei care au muncit toată vara la aceste culturi. O să vină perioada viilor și acolo știți că acele culturi nu sunt împrejmuite. Va fi prăpăd și acolo și tare îmi e teamă să nu fie oamenii atacați pentru că porcii vin în număr mare și pot fi periculoși. Am oameni care stau toată noaptea de pază, aleargă după ei cu mașinile, dar nu reușesc să îi prindă. Niciodată nu a fost problema atât de gravă ca acum. Când vor coborî și urșii la vii, lucrurile vor fi și mai complicate. Cred că am ajuns un parc de protejare a animalelor sălbatice, deși legea ar trebui să fie pentru oameni. Iar când vine vorba despre despăgubiri lucrurile sunt și mai complicate și nimeni nu primește nimic. Vine o comisie de la Târgu Jiu care îți pune o grămadă de întrebări și te trage la răspundere tot pe tine, pe păgubit, că mai bine o lași baltă, lucru pe care eu l-am și făcut”, declară primarul Marian Slivilescu.Situația din localitățile amintite este cunoscută de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Gorj, directorul Nicolae Tonca declarând că sunt deja organizate acțiuni de vânare a porcilor. De cele mai multe ori, mistreții sunt însă cel mult îndepărtați pentru că aceștia nu se apropie de locurile în care simt prezența omului. După ce proprietarii și vânătorii pleacă, animalele dau atacul și, astfel, toată munca oamenilor este distrusă în câteva clipe. Totul pare să fie generat de lipsa hranei în pădure, bruma din primăvară distrugând ceea ce porcii ar fi putut mânca în această perioadă. La asta se mai adaugă și creșterea numărului acestora și, astfel, e clar că lucrurile sunt extrem de complicate, mai ales când legislația protejează jivinele.

Porcii și vânătorii

Situația din localitățile amintite este cunoscută de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Gorj, directorul Nicolae Tonca declarând că sunt deja organizate acțiuni de vânare a porcilor. De cele mai multe ori, mistreții sunt însă cel mult îndepărtați pentru că aceștia nu se apropie de locurile în care simt prezența omului. După ce proprietarii și vânătorii pleacă, animalele dau atacul și, astfel, toată munca oamenilor este distrusă în câteva clipe. Totul pare să fie generat de lipsa hranei în pădure, bruma din primăvară distrugând ceea ce porcii ar fi putut mânca în această perioadă. La asta se mai adaugă și creșterea numărului acestora și, astfel, e clar că lucrurile sunt extrem de complicate, mai ales când legislația protejează jivinele.

 „Nu există jir în pădure și dacă au rămas fără mâncare ei caută orice lan de porumb. E perioada în care bobul de porumb e lăptos și asta le place mistreților foarte mult. Vin la el ca la prăjituri. Coboară de la munte noaptea, dau atacul și se întorc. Nu pot fi împușcați decât cu autorizații speciale, trebuie o singură persoană, care trebuie să stea într-un singur loc. Noi acționăm zilnic în diverse locații, de când am fost sesizați cu privire la această problemă. La Bălești am făcut o acțiune cu 109 vânători, ceva fără precedent, tocmai pentru că situația impune o asemenea măsură. În total, în această perioadă, am împușcat 36 de porci mistreți, un număr foarte mare în comparație cu aceeași perioadă a anilor trecuți, dar prea puțin dacă ne raportăm la problemele create în teren”, afirmă șeful AJVPS Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 4,375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: