Noi dovezi ale civilizaţiei geto-dacice, descoperite la Glogova
Expediția și descoperirea pentru detectoriștii gorjeni. Căutătorii de artefacte cu ajutorul detectoarelor de metale au dat peste noi vestigii în comuna gorjeană Glogova, în apropiere de cula Glogovenilor. Printre obiectele descoperite la sfârșitul săptămânii trecute se numără un topor cu două tăișuri, fragmente de ceramică, o turtă de bronz și inele din metale prețioase, dovezi ale existenței civilizației geto-dacice în zonă.
Noile descoperiri au fost făcute de echipa de detectoriști formată din Viorel Vîlceanu, Cătălin Todea, Sorin Maria și Valentin Cîrstea. ”Duminică am mai avut o expediție în zona Cămuiești-Glogova, descoperind noi dovezi ale civilizației geto-dacice. Piesa de bază este un topor bipen care datează, conform opiniei arheologilor, din perioada Hallstatt - La Tene timpuriu. Interesant este că în același loc am descoperit ceramică: 18 fragmente dintr-un vas care urmează a fi restaurat de specialiști. Din păcate, din cauza păienjenişului de rădăcini, vasul s-a spart în timp”, a declarat Viorel Vîlceanu.
Detectoriştii au mai descoperit și două inele, unul din argint care are ornamentul în formă de coroană, și altul mai mic, din bronz.
Detectoriștii au mai găsit în apropierea Culei Glogovenilor și alte piese, de mai mică importanță, conform spuselor lor. Este vorba de două amnare și obiecte de fier care urmează să fie analizate de arheologi. Interesante sunt și alte piese descoperite, care e posibil să dateze din epoca bronzului. Este vorba de o turtă de bronz și două fragmente de vase din bronz. Piesele din bronz descoperite acum de detectoriști pot avea legătură cu toporul descoperit acum două săptămâni, caz în care se poate vorbi de existența unei civilizații străvechi pe meleagurile gorjenești. Echipa de căutători de vestigii a găsit duminică și obiecte din istoria recentă. Printre acestea se numără și un foarte frumos piaptăn, pe care nu au reușit să îl dateze.
Detectoriștii și-ar dori ca obiectele pe care le-au descoperit de-a lungul vremii să fie studiate de specialiștii în domeniu. ”Sperăm ca toate artefactele, inclusiv cele de acum două și trei săptămâni, să fie analizate și de specialiștii Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan”, care sunt prezenți în acest moment în județul nostru, efectuând săpături arheologice într-un sit din comuna Stoina. Au mai multă expertiză în domeniu, iar opiniile dumnealor ar fi binevenite”, a mai spus Viorel Vîlceanu.
Toate piesele găsite recent au fost predate la Direcția Județeană de Cultură Gorj.