Nevoiți să demonstreze cu acte că au lucrat în producție

Mai mulți foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt nevoiți să demonstreze în instanță că au lucrat în producție și ca atare beneficiază de legea dată în 2021, care a redus vârsta de pensionare la 52 de ani pentru cei care au muncit în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune.

Simple adeverințe emise de CE Oltenia nu sunt întotdeauna suficiente. În unele cazuri, Tribunalul Gorj cere și alte documente, cum s-a întâmplat zilele trecute unui salariat.

“Instanţa apreciază necesar a completa probatoriul cu înscrisurile ce au stat la baza emiterii adeverințelor de la fila 54 din dosar (fișele postului, contractul individual de muncă şi actele adiționale la contract etc.), precum și necesitatea ca emitentul adeverinței să justifice încadrarea activităților în categoria celor prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr.263/2010, să precizeze activitățile concrete prin care reclamantul a fost implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice extracției cărbunelui/ producției energiei electrice, să precizeze concret locurile de muncă ale reclamantului, cu indicarea secției/ direcției/ serviciului/ biroului/ formației în care a lucrat, a funcției/meseriei avute și a perioadelor în care a ocupat fiecare funcție/ meserie, urmând a se depune fișele de post pentru fiecare din aceste funcții/ meserii și înscrisuri doveditoare în sensul celor ce vor fi comunicate, apreciind că proba cu înscrisurile menționate este admisibilă și concludentă pentru soluționarea cauzei, iar precizările sunt necesare soluționării cauzei, urmând a se emite adresă în acest sens”, se arată în documentul de la Tribunalul Gorj.

Obligația de a depune actele la dosar revine Complexului Energetic Oltenia, nu salariatului.

Și nu este singurul caz. Din păcate, pentru completarea dosarului, salariații au de așteptat câteva luni până la următorul termen de judecată. “În temeiul art. 400 Cod procedură civilă repune cauza pe rol şi acordă termen la data de 13.03.2025, ora 10,30, pentru când se vor cita părţile, pârâta cu menţiunea de a depune la dosar, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, în dublu exemplar toate adeverinţele depuse de reclamant la dosar cu privire la activitatea prestată în condiţiile art.30 alin.(1) lit.i) din L.263/2010 şi cererile ce privesc aceste adeverinţe, sub rezerva punerii în dezbaterea părţilor”, se arată în dosarul unui alt salariat.

Și sunt sute de oameni plimbați prin instanțele din Gorj, dar și din alte județe din țară.

Vizualizări: 928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: