Combate bolile și dăunătorii din cultura de vinete
Succesul culturii de vinete ține în mare parte și de atenția acordată combaterii buruienilor, dăunătorilor și bolilor. Dacă nu scăpaţi de gândacul de Colodaro sau păduchele verde este puţin probabil să aveţi o recoltă bună.
Principalele pericole pentru culturile de vinete le reprezintă gândacul din Colorado, omida fructificațiilor, păduchele verde al solanaceelor, acarienii și păianjenul roșu.
Afidele sunt mici dăunători verzi cu un corp moale care se hrănesc cu seva plantei. Ele formează colonii pe partea interioară a frunzelor, care se ondulează și se usucă pe măsură ce coloniile cresc.
Lipsa de nutrienți duce la moartea întregii plante. Adepții metodelor populare de luptă împotriva acestora folosesc pulverizarea cu suc de ceapă și cenușă de tutun. Puteți șterge frunzele cu o soluție de săpun de rufe și cenușă.
Gândacul de Colorado se hrăneşte cu frunzele dar nu numai gândacii, ci și larvele lor, provocând pagube ireparabile. Dacă nu se iau măsuri pentru combaterea gândacului de Colorado, vinetele vor rămâne fără frunze. Colectarea dăunătorilor de mână este o metodă eficientă dar şi pulverizarea vinetelor cu suc de usturoi sau cu cenuşă.
Acarianul păianjen trăiește pe partea inferioară a frunzelor, sug sucul din ele și îmbracă planta cu o pânză albă, dar densă. Înainte de a stropi planta cu suc de plante cu un miros înțepător (usturoi, calendula sau ceapă) trebuie să scăpaţi de pânza păianjenului acarian.
Limacşi sunt moluște care se hrănesc nu numai cu frunze, ci și cu fructele plantei. Se târăsc noaptea din ascunzătoare și lasă în urmă cărări gelatinoase și fac găuri mari în frunze. Sarea grosieră sau ardeiul măcinat este, de asemenea, împrăștiate în paturile de vinete sunt foarte eficiente contra limacsului.