Secretele unei culturi bogate de vinete

Pentru a avea rezultate bune la cultura de vinete trebuie să ştiţi că vinetele se cultivă prin rotație, atât în câmp, cât și în spații protejate. Plantele sunt sensibile la umiditate și este foarte  important nivelul temperaturilor, planta fiind sensibilă şi la frig.

Vinetele sunt plante care au nevoie de un sol fertil, nisipos, reavăn și bine drenat şi au nevoie de cantități mari de apă, depășind nivelul necesar cultivării tomatelor, de exemplu. Irigarea poate fi realizată prin picurare, lipsa apei afectând iremediabil planta, până la căderea masivă a florilor sau a fructelor recent legate. A se evita, însă, excesul de apă, în special în perioada de plantare a răsadului.

Plantele mature au nevoie de temperaturi de 20-30 de grade Celsius și pot suporta chiar și depășirea acestui prag (până aproape de 40 de grade). Temperaturile mai mici de 15 grade Celsius nu sunt bine tolerate, ducând la avortarea butonilor florali, iar cele cu adevărat joase conduc la moartea plantei.

Nevoia crescută pentru căldură și umiditate face ca vinetele să fie foarte potrivite pentru cultivarea în sere și solarii, de unde pot fi recoltate după 2-3 luni.

Principalele lucrări de îngrijire practicate în mod obișnuit la vinete, în câmp și grădini, dar și în sere, sunt:  irigarea, aplicarea îngrășămintelor, susținerea plantelor, formarea tufelor, defolierea, copilitul şi cârnitul (cu foarfeca sau cuțitul).

Susținerea plantelor nu este practicată întotdeauna, dar atunci când este cazul (la soiurile productive), se realizează cu ajutorul ațelor folosite în sere. Tăierea lăstarilor secundari, care nu aduc rod (copilitul), se realizează complet până la apariția primelor flori și parțial după acest moment, păstrându-se câțiva lăstari.

Defolierea este un procedeu aplicat în momentul apariției florilor, prin care sunt îndepărtate frunzele inferioare și cele care umbresc florile.

În cazul vinetelor, sunt recomandate, în medie, 10 udări la interval de o săptămână sau 10 zile, cantitatea de apă, raportată la hectar, crescând ușor după primele câteva udări.

Vizualizări: 1,893

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: