Nemulțumirea unei eleve din Târgu Jiu față de sistemul de învățământ românesc. I-a scăzut media la Bac după contestații
Bacalaureatul reprezintă un obstacol major pentru mulți elevi care doresc să își continue studiile la universități de prestigiu. Pentru o elevă din Târgu Jiu, acest examen a adus o serie de dezamăgiri.
După patru ani de studii la un colegiu de renume, eleva spera la note cât mai bune la Bacalaureat. Însă, rezultatele obținute inițial la Limba Română, Matematică și Biologie au fost sub așteptările ei: 9 la Română, 8,2 la Matematică și 9,35 la Biologie, cu o medie generală de 8,85. Aceasta a decis să depună contestații la Limba Română și Biologie, având convingerea că merita note mai mari, în special la aceste două materii care sunt cunoscute pentru evaluările subiective.
„Am considerat și am decis că cel mai bine este să fac contestații la cele două materii și am întâmpinat o mulțime de probleme cu depunerea online a contestațiilor, neștiind la ce adresă de mail să le trimit. Secretariatul colegiului fiind indisponibil și spunând că nu ține de ei, că dacă vrem contestații să le depunem fizic - lucru ce îmi era imposibil, fiind plecată din oraș - și într-un final, după ce am aflat care este adresa, am trimis cererile și actul de identitate, numărul de telefon pe care am fost contactată pentru a confirma depunerea contestației și încrezătoare, am sperat că totul va fi bine.”
Însă, speranțele ei au fost zdrobite când rezultatele contestațiilor au fost publicate: nota la Limba Română a scăzut cu 90 de sutimi, ajungând la 8,1, iar la Biologie a scăzut cu 10 sutimi, rămânând 9,25. Media finală a scăzut astfel la 8,51.
„Șocul pe care l-am avut când am văzut diferența aceasta de aproape un punct între notele de la română m-a distrus și am început să întreb colegii, cunoștințele, toți prietenii ce rezultate au avut și ei. Se pare că nu sunt singura care a fost nedreptățită în urma contestațiilor și mulți colegi sunt în aceeași situație, în care nota a scăzut, într-adevăr, nu la fel de mult, dar 60 de sutimi, 30, 20, am tot auzit. Asta a tras un semnal de alarmă în mintea mea.”
Aceasta nu este o situație izolată. Mulți dintre colegii ei s-au confruntat cu scăderi de note în urma contestațiilor, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii sistemului de evaluare.
„Nu cred că vreunul dintre colegii mei a făcut contestație crezând că nota îi va scădea, cu toții am sperat să se revizualizeze lucrările de către alți profesori pentru a vedea o altă perspectivă, una mai îngăduitoare sau una mai dreaptă, care să fie în concordanță cu ceea ce am scris pe lucrările în care ne-am pus tot sufletul și toată speranța.”
Eleva consideră că sistemul de învățământ din România necesită schimbări urgente. În loc să fie sprijiniți, elevii se confruntă cu obstacole care le afectează încrederea în propriile capacități și șansele de a-și atinge obiectivele academice.
„Ceea ce se întâmplă cu sistemul educațional din țară este îngrijorător și schimbări trebuiesc făcute, inițiative trebuiesc luate și elevii trebuiesc încurajați și ajutați, nu avem nevoie de 'bețe în roate', avem nevoie să evoluăm și avem nevoie să ne încredem în noi și în capacitățile noastre, e singura soluție pentru a crește ca societate.”
Soluțiile trebuie să vină sub forma unor inițiative care să încurajeze și să sprijine elevii, nu să le pună piedici
„Profesorii corectori se pare că au fost deranjați din vacanța pentru a ne corecta lucrările și s-au răzbunat pe noi, probabil nu au fost plătiți după așteptările lor și au decis să nu ne răsplătească nici pe noi cu notele meritate, care să se apropie de așteptările noastre, altfel nu îmi pot explica această situație. Mie îmi pare rău că s-a ajuns aici și nu arunc vină nici asupra corectorilor, nici asupra elevilor care au sperat până în ultimă clipa la rezultatele dorite, vina este la sistemul de învățământ și la incompetența cu care ne confruntăm când vine vorba de a crea soluții, nu mai multe probleme”, mai spune eleva.
Familia tinerei se gândește să acționeze în instanță.