„Negocierea“ a eşuat. Rămâne cum a stabilit Ciurel!
Negocierile dintre administraţia şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au eşuat! Aşa a anunţat ieri la ora 17.00 prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ, care a acuzat administraţia că este „rigidă”. Sindicaliştii anunţaseră o vizită la Ministerul Energiei pentru astăzi, dar au amânat-o pentru luni, deoarece la ora 18.00 au primit din nou invitaţia administraţiei de a se prezenta la negocieri. Surse sindicale susţin că pentru vineri, care ar trebui să fie prima zi de concediu fără plată pentru cei 19.000 de angajaţi, s-ar putea opta pentru soluţia concediului colectiv plătit, ceea ce ar detensiona negocierile. Sindicatele susţin în continuare varianta trimiterii salariaţilor în şomaj tehnic, în timp ce administraţia susţine concediul fără plată.
Ion Ruşeţ anunţa ieri că negocierile au eşuat şi că se îndreaptă spre Bucureşti, iar directorul Medinţu amintea că mai sunt două zile de negocieri, dar că soluţia cu programul de patru zile este cea mai bună. Mai mult, întrebat dacă este adevărat că Laurenţiu Ciurel a fost prin subunităţile companiei, unde a anunţat că a fost stabilit un program de patru zile, a răspuns: „Este posibil ca domnul director să fi fost prin subunităţi“. În aceste condiţii este evident că negocierea a fost formală, pentru că decizia lui Ciurel era clară.
Variantele: şomaj tehnic sau concediu fără plată
Sindicatele propuneau zece zile de şomaj tehnic argumentând că salariaţii pierd mai puţin, iar compania câştigă mai mult. „Cu regret informez că negocierile au eşuat, administraţia îşi păstrează poziţia privind programul de lucru pe luna iunie, cu toate că am adus argumente că soluţiile noastre sunt mai viabile pentru companie, cât şi pentru lucrători, acest lucru nu s-a întâmplat. Măsura de a aplica un program restrâns de activitate, cu o diminuare cu 25% a salariilor lucrătorilor, este una de neacceptat pentru sindicate“, a declarat Ion Ruşeţ, care a declarat că o delegaţie a FNME va merge la Bucureşti, pentru o discuţie cu un secretar de stat Popa din Ministerul Energiei. Ulterior a fost amânată plecarea pentru luni, când revine în ţară ministrul Niţă, care doreşte să se implice personal în rezolvarea conflictului din CE Oltenia. Mai mult, aseară conducerea complexului a trimis o nouă invitaţie sindicatelor pentru a se prezenta la negocieri astăzi la 12.00.
Reprezentanţii CEO spun că îi aşteaptă pe sindicalişti la discuţii. „Noi am argumentat că varianta propusă de noi, cu programul de patru zile, este cea mai bună. Am argumentat matematic. Noi ştim că se mai negociază, luni trebuie să se prezinte la minister“, a declarat Aurel Medinţu, director în CE Oltenia.
Discuţii despre greva generală
Luni, Laurenţiu Ciurel şi Marin Condescu trebuie să se prezinte în faţa ministrului Energiei, Constantin Niţă. „Vom încerca să argumentăm că poziţia noastră e corectă“, a spus Ruşeţ. Sindicalistul a menţionat că organismele de conducere ale federaţiei vor continua discuţiile, precizând că sunt lideri care optează pentru declanşarea grevei generale, în timp ce alţii sunt mai moderaţi. „Sunt poziţii radicale ale colegilor şi poziţii moderate. Această măsură de concediu fără plată se aplică discriminatoriu şi diferenţiat. De exemplu, oamenii de la Turceni şi Rovinari au făcut grafice în care lucrătorii lucrează 21, 22 sau 23 de posturi, dar sunt plătiţi 15 posturi“, a spus Ruşeţ.
Directorul Diviziei Energie spune că este adevărat că unii salariaţi lucrează mai mult. „Dacă lucrau 19, dar erau plătiţi 15, nu ar lucra în plus patru? Este un mecanism la termocentrale care, de când lucrez eu, a fost acceptat de salariaţi şi nu au fost probleme. Acum vor fi opt posturi pentru care vor fi făcute note de comandă şi vor avea liber altă dată“, a declarat Aurel Medinţu.
„Vă mărturisesc cu sinceritate, negociez din 1996, cu diferiţi directori, negociatori, nu mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu o poziţie aşa rigidă din partea administraţiei“.
Ion Ruşeţ, sindicalist