Zeci de amenzi și produse retrase de la vânzare în Gorj

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Gorj (CJPC Gorj) a desfășurat, din februarie până în prezent, o serie de controale tematice și operative în cadrul unei campanii naționale coordonate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

În urma verificărilor, au fost aplicate 365 de sancțiuni contravenționale, dintre care 216 avertismente și 149 de amenzi, vizând nereguli grave în comercializarea produselor alimentare, textile sau cosmetice. De asemenea, CJPC a dispus prirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme, în valoare totală de 39.400 lei, și suspendarea temporară a activității pentru 23 de operatori economici până la remedierea deficiențelor.

Nereguli frecvente au vizat comercializarea de produse alimentare alterate sau expirate,  etichetare falsă a compoziției textile – în special la articolele pentru copii, lipsa traducerii în limba română a etichetelor,  publicitate înșelătoare și promisiuni nerespectate față de consumatori ori condiții necorespunzătoare de depozitare.

„În aproximativ 80% dintre cazurile verificate, etichetele hainelor pentru bebeluși nu corespundeau cu realitatea. Se menționa 100% bumbac, dar rezultatele de laborator indicau 100% poliester,” a declarat Nicoleta Stroie, directorul CJPC Gorj. „ Recomandăm consumatorilor să fie atenți de unde achiziționează aceste produse mai ales când este vorba de îmbrăcămintea pentru copii, aceștia fiind mult mai sensibili.”

Activitatea de control s-a intensificat în perioada sărbătorilor pascale, dar autoritățile atrag atenția că pericolele cresc adesea după aceste perioade, când produsele rămân pe rafturi mai mult timp.
„Nu este problemă deosebită în perioadele de sărbători, pentru că atunci marfa este vândută și nu are timp să stea la raft, probabil că atunci cumpărăm produsele de cea mai buna calitate. Problema este după sărbători, când stau 2-3 zile prin magazin, consumatorii și-au făcut stocuri, ca urmare atenția să fie mai sporită după, decât înainte, noi tot timpul veghem și înainte și după sărbători, controalele sunt intensificate”.
CJPC Gorj a cercetat, de la începutul anului, 207 reclamații scrise, însă numărul sesizărilor este dublu, cele mai multe vizând calitatea serviciilor și conformitatea produselor.

„Nu urmărim să sancționăm mediul privat, ci să-l responsabilizăm. Obiectivul nostru este ca cetățenii să beneficieze de produse și servicii sigure și corecte, încercăm să ridicăm standardele de servicii și produse și consider că am reușit în mare parte”, a mai spus directoarea instituției.

Vizualizări: 652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: