Comisia Europeană, lipsă de flexibilitate pentru reformele din energie. Cine spune!

Comisia Europeană a cerut României să dovedească necesitatea amânării închiderii termocentralelor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia, pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică a țării, scrie profit.ro.

"Comisia a manifestat o lipsă de flexibilitate în ceea ce privește reformele și investițiile din domeniul energiei", spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Termenele de închidere sunt prevăzute de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), legea decarbonizării sistemului energetic și planul de restructurare și decarbonare a CEO.

″Cu privire la modificarea reformei privind decarbonizarea, COM a recomandat ca propunerea de modificare a țintei 119 (din PNRR – n.r.) să fie amânată până la momentul când se vor putea furniza dovezile necesare prin care să se demonstreze problemele legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică, în situația dezafectării capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit. (…) Comisia a manifestat o lipsă de flexibilitate în ceea ce privește reformele și investițiile din domeniul energiei″, se menționează într-o notă de informare trimisă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș către toate ministerele, conform Digi24. 

Luna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara, pentru Profit.ro, că autoritățile române depun toate eforturile, inclusiv prin studii și analize de adecvanță efectuate de operatorul de transport și sistem Transelectrica, pentru a convinge reprezentanții Comisiei Europene să accepte amânarea închiderii termocentralelor pe lignit, care ″ne-au salvat″ în momentele de stres ale sistemului. 

El a menționat ca țintă de amânare anul 2029, când ar urma să reintre în producție reactorul 1 de la centrala nucleară Cernavodă, ce va fi oprit pentru retehnologizare în 2027.

Vizualizări: 262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: