Simona Moise, director AFIR Gorj: Investiții de aproape 100 de milioane de euro

Politicile de finanțare adaptate nevoilor locale și sprijinul constant al autorităților au făcut din județul Gorj un exemplu de succes în absorbția fondurilor europene pentru dezvoltare rurală. Potrivit Simonei Moise, director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în județ s-au implementat până în prezent 1.022 de proiecte, în valoare totală de peste 98 milioane de euro, cu o rată de absorbție de 98% în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).


„Am încurajat inițiativele antreprenoriale locale și am susținut tinerii fermieri, infrastructura agricolă modernă și crearea de locuri de muncă. Doar în perioada de tranziție 2023–2024, s-au finanțat 76 de proiecte în valoare de 84,6 milioane de euro, în special pentru achiziția de utilaje agricole moderne. Sperăm să fi crescut eficiența și avem ca obiectiv creșterea eficienței și a productivității în sectorul agricol”, a declarat Simona Moise, directorul AFIR Gorj într-o conferință de presă recentă organizată de Instituția Prefectului Gorj.


În județul Gorj, 45% din teritoriu este împădurit, dar investițiile au ajuns în toate zonele rurale, inclusiv în cele mai izolate. Cele mai multe proiecte depuse vizează sprijinul pentru tineri fermieri (DR30 – 39 de proiecte), zootehnie (DR20 – 7 proiecte), pomicultură (DR15 – 4 proiecte) și procesare agroalimentară (DR22 – 3 proiecte).

„Avem un total de 53 de proiecte depuse, avem însă situația proiectelor contractate, vorbim de județul Gorj, care implică și proiecte care sunt implementate la nivel OJ Gorj dar și proiecte de construcții montaj care sunt implementate de Centrul Regional Sud Vest Oltenia. În momentul de față, OJ Gorj a încheiat 17 contracte de finanțare pe PNS în valoare de 18306886 euro.”


Un alt punct forte îl reprezintă turismul rural: 93 de proiecte în valoare de 178 milioane de euro au sprijinit dezvoltarea localităților montane precum Novaci, Tismana, Padeș și Polovragi, poziționând Gorjul pe primul loc la nivel național în acest sector.

„În județul Gorj pot să spun că și turismul rural prin înființarea celor 93 de proiecte cu o valoare de 178 de milioane de euro a sprijinit turismul și a plasat Gorjul pe primul loc la nivel național în acest moment . Și avem investiții turistice la Novaci, Runcu, Tismana, Padeș, Peștișani, Baia de Fier, Stănești, Drăguțești, Polovragi, și cum spuneam de la pensiuni turistice în sate de munte, la ferme și drumuri agricole refăcute, investițiile acestea au adus locuri de  muncă și speranță.

Tinerii vin la noi la ușă, vor să se întoarcă la sat, iar antreprenorii primesc sprijin real și vor să își transforme ideile în afaceri sustenabile. Gorjul este un exemplu clar că banii europeni pot face diferența, dar să fie folosiți cu viziune și seriozitate”.

Simona Moise a subliniat și importanța colaborării cu autoritățile locale și instituțiile județene, precum și sprijinul oferit de Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri), care au atras peste 10 milioane de euro prin 302 proiecte publice și private.

„Partenerii noștri sunt Grupurile de Acțiune Locală (G.A.L) Gal-uri care au accesat în perioada 2014 până în prezent pentru operatorii privați 204 proiecte în valoare de 5529765  de euro iar pentru publici 98 de proiecte în valoare de 5504 de euro, sume care depășesc 10 milioane de euro”, a mai adăugat directorul AFIR Gorj.


Directorul AFIR Gorj, Simona Moise, a lansat un apel pentru toți cei care nu au depus proiecte până acum că instituția încă mai contractează proiecte prin PNDR:  „Vreau să vă mai spun că încă mai contractăm proiecte pe PNDR . Respectiv pe măsura 4.1 au fost notificați 41 de beneficiari, 24 au depus documentele în vederea contractării, 15 sunt în termen de depunere dar ținem cont de faptul că până la sfârșitul lunii septembrie vor trebui să ajungă cu ultima tranșă de plată. Este clar, va fi un efort dar suntem alături de ei, pentru că fiecare beneficiar a primit invitație să se prezinte la sediul OJFIR pe discuții aplicate, să ne spună dificultățile pe care le au în implementare, pentru că pot exista acele delay-uri care survin urmare a documentelor de la instiuții care nu au legătură cu instituția noastră, acorduri, avize de mediu, autorizații de la DSV.”

Galerie foto


Vizualizări: 911

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: