Viitorul CE Oltenia, negociat fără Condescu şi Ciurel
Sindicalistul Marin Condescu a apreciat drept „favorabil” rezultatul negocierilor purtate ieri cu administraţia CE Oltenia, în prezenţa ministrului Energiei. Şi directorul Laurenţiu Ciurel s-a declarat „extrem de mulţumit”. Declaraţii surprinzătoare la prima vedere, după ce săptămâna trecută cei doi ajunseseră la cuţite. Pe de altă parte, soluţiile propuse de cei doi cu privire la redresarea companiei sunt diferite şi aşa au rămas până la finalul discuţiilor. Părţile s-au angajat să negocieze timp de trei zile, începând de astăzi, şi să se prezinte cu o soluţie comună în faţa ministrului. Dacă rămâne soluţia propusă de Ciurel, vineri va fi prima zi de concediu fără plată pentru cei 19.000 de angajaţi. Condescu susţine varianta şomajului tehnic, mai avantajoasă atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajator.
Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia au început de ieri negocierile pentru identificarea unor soluţii care să nu afecteze salariaţii, dar care să fie şi în avantajul companiei. Acestea vor dura până joi, iar luni vor prezenta rezultatul ministrului Niţă. Interesant este că din comisiile de negociere nu vor face parte nici Marin Condescu, nici Laurenţiu Ciurel, dar vor fi analizate propunerile acestora.
Între concedii fără plată şi şomaj tehnic
Marin Condescu a făcut câteva propuneri de reducere a costurilor. A propus renunţarea la finanţarea echipei Pandurii de către complex, dar şi vânzarea sediului recent achiziţionat în zona Gării. Condescu cere renunţarea la contractele de pază şi asigurarea acesteia cu salariaţii proprii, precum şi plafonarea salariilor la 8.000 de lei. Cu privire la concediul fără plată, Condescu nu este de acord, susţinând ideea şomajului tehnic. „Salariaţii pierd 20% din venituri dacă trec la programul de patru zile pe săptămână. Dacă intră în şomaj tehnic 5, 10 sau 20 de zile, cât este nevoie, pe această perioadă câştigă 75% din salariul brut, adică pierd mult mai puţin. Şi câştigul societăţii este mult mai mare dacă trimite oamenii în şomaj tehnic, prin economiile făcute la alte capitole. Nu rămâne valabilă din punctul nostru de vedere săptămâna de patru zile“, a spus Condescu. Directorul general Laurenţiu Ciurel a rămas pe poziţie şi spune că nu va renunţa la programul de patru zile. „Va rămâne doar să găsim soluţia de a aduce înapoi banii pe care-i pierd salariaţii acum, în următoarea perioadă. Programul de lucru rămâne acesta (n.r.- 4 zile), vom vedea cum vom putea readuce în buzunarele salariaţilor banii pe care-i pierd acum“, a adăugat Ciurel.
Liderul de sindicat Condescu spune că pe termen lung este nevoie de un program de eficientizare şi acompaniament social. „Decât să dăm afară tineri, e mai bine pe ordonanţă cei care îndeplinesc în 24 de luni vârsta de pensionare, să iese din câmpul muncii cu plăţi compensatorii“.
Salarii plafonate şi sedii mai puţine
Liderul FNME a mai propus şi vânzarea sediului de la Gară, pentru care CEO a plătit 1,5 milioane de euro, la care se adaugă finisajele ulterioare. „Am mai propus ca cei din complex să vândă sediul actual care oricum a fost achiziţionat fără nici un fel de argument, vor recupera trei milioane de euro pe care i-au investit, sediul CEO să fie în centru, iar sucursalele să se ducă teritoriu, în Motru, Rovinari, unde se face producţia, unde-şi au locul, şi atunci mai sunt încă trei milioane“. Laurenţiu Ciurel a declarat că este de acord cu această propunere.
Condescu vrea ca directorii din CE Oltenia să nu aibă salarii mai mari de 8.000 de lei. „Am propus ca plafonarea pentru toţi cei din conducere să se limiteze la 80 de milioane. Am propus lucruri pentru a aduce economii în această societate, pentru a supravieţui până la 31 decembrie“, a spus Condescu. Laurenţiu Ciurel a declarat că salariile directorilor au fost deja reduse cu 50% pe perioada cât situaţia economică a firmei este proastă. Dar, doar la Directorat, a spus Ciurel.
Ciurel şi Condescu îi dau raportul lui Niţă
Ministrul delegat al energiei Constantin Niţă a declarat că discuţiile au fost „civilizate“. Ministrul a mai spus că după negocierile dintre cele două părţi, soluţiile rezultate trebuie aprobate de Consiliul de Supraveghere. „Ne-am înţeles ca din partea sindicatelor şi a Directoratului să facem o comisie paritară care să analizeze toate problemele, urmând ca în câteva zile această comisie să ne dea un rezultat. Cu acest rezultat domnul preşedinte şi domnul director general vor veni la Bucureşti şi vom stabili ce este de făcut în continuare“, a declarat Niţă.
Ministrul Niţă mai spune că este de acord cu măsurile luate de administraţie, după care precizează că în respectiva comisie trebuie să se stabilească dacă a fost încălcat Contractul Colectiv de Muncă (CCM). „Nu se poate vorbi de falimentul CE Oltenia. Măsurile ce se vor lua nu vor conduce la faliment. (...) Eu nu ştiu de sporuri ilegale, ştiu că se încearcă o reaşezare a salariilor, ceea ce nu este rău. Nu ştiu care oameni pierd drepturi, există un contract colectiv de muncă, va fi analizat dacă s-a respectat sau nu, să vedem dacă CCM s-a respectat de ambele părţi“. Niţă mai spune că sindicatele şi administraţia „ar trebui să se întâlnească mai des, să vorbească mai mult“. Acesta explică faptul că situaţia economică a companiei este satisfăcătoare, dar produce la minimul necesar.
Întrebat ce se întâmplă dacă Ciurel şi Condescu nu se înţeleg, ministrul a spus că: „Dacă nu se înţeleg, ne întâlnim până ne înţelegem“.
ÎNTÂLNIRE
Ministrul Constantin Niţă a confirmat că a venit la Târgu Jiu de duminică seara. Acesta a spus că s-a întâlnit cu Laurenţiu Ciurel, dar şi cu conducerile judeţului şi municipiului. Ieri dimineaţă, Niţă a venit la şedinţa cu sindicatele însoţit de Laurenţiu Ciurel. Înainte de a intra în sediul Diviziei Minierei, Condescu a afirmat că CE Oltenia nu mai are bani nici de salarii, dar acest lucru a fost negat şi de Niţă şi de Ciurel.
REZULTAT
Liderul Marin Condescu a propus ca nici el şi nici Ciurel să nu facă parte din comisia de negociere. „Timp de trei zile va lucra această comisie. Luni, cu rezultatul pozitiv sau negativ ne vom prezenta la Bucureşti. Noi credem că soluţia noastră este în avantajul societăţii şi al salariatului. Cel mai important lucru este că au început negocierile“, a declarat Condescu.
ŞOMAJ TEHNIC
În final, Condescu, dar şi Ciurel şi-au menţinut declaraţiile anterioare. Condescu merge pe varianta de şomaj tehnic. „Soluţia propusă este aceea în care societatea câştigă 25%, cu 10% mai mult decât soluţia propusă de administraţie, iar salariaţii pierd la jumătate, plus că nu mai pierd zile vechime în muncă şi concediu de odihnă“. Ciurel pe program de 4 zile. „În momentul când trecem la un regim de exploatare a cărbunelui mai intens şi va fi nevoie mai mare de energie sunt absolut de acord să fie recuperate şi plătite atunci“.
„Ambele soluţii propuse de sindicate cât şi de management sunt corecte, vedem acum care este cea mai eficientă soluţie economică“.
Constantin Niţă, ministru