Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Străinii vor să exploateze grafit la Baia de Fier

Mina de grafit de la Baia de Fier ar putea fi redeschisă în urma unei investiţii susţinute de doi străini. Mina de grafit din Gorj este deţinută de Salrom, iar directorul companiei afirmă că a fost contactat de doi investitori străini dispuşi să bage un milion de euro în acest proiect. Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, spune că ar fi bucuros să se redeschidă mina, dar nu ştie foarte multe lucruri despre această intenţie. Turbăceanu confirmă că a fost sunat de persoane din Bucureşti ce se interesau a cui este mina închisă în 1997.

Ultimele cercetări ale grafenului, obţinut din grafit, au deschis apetitul investitorilor pentru aceste mine, companii puternice alocând miliarde de euro pentru brevetarea utilizării grafenului.

Ziarul Bursa a publicat ieri un articol referitor la redeschiderea minei de grafit din Baia de Fier. Aurel Bucur, directorul general al Salrom, a declarat că: "Salrom a primit semnale puternice de interes din partea a doi mari investitori pentru revitalizarea minei de grafit Ungurelaş. Salrom are, încă, licenţă pentru exploatarea grafitului în acest perimetru. Mina are rezerve importante de grafit şi poate fi redeschisă relativ uşor".

Investiţie de un milion de euro

Bucur estimează că reluarea exploatării de grafit se poate face cu o investiţie relativ mică: "Sunt probleme pentru că a fost furată şi distrusă linia electrică, s-a degradat drumul şi s-au modificat cerinţele de mediu pentru haldare, respectiv unde trebuie depozitat sterilul. Estimez că rezolvarea acestor probleme costă în jur de un milion de euro, pentru ca mina să înceapă să producă primele mii de tone. Producţia şi investiţiile de mediu şi retehnologizare pot fi majorate pe parcurs".

Investitorii au propus ca Salrom să vină cu licenţa de exploatare şi personal calificat iar ei cu banii şi tehnologia necesară. "Salrom are singurul zăcământ de grafit din ţară şi dacă grafenul are şi veleităţi militare, cred că trebuie să avem o strategie guvernamentală, mai ales că mai avem ceva industrie militară şi aeronautică în ţară", a precizat directorul Salrom.

Primarul din Baia de Fier spune că dacă această idee ar fi concretizată, foarte mulţi oameni din comună ar avea un loc de muncă. Dumitru Turbăceanu a mai spus că mina de grafit a oferit în anii 90 multe locuri de muncă şi în continuare sunt multe persoane calificate în domeniu. „Eu nu ştiu prea multe, este o discuţie la nivel înalt, la Bucureşti. Vă daţi seama că pentru noi ar fi o gură de oxigen“, a spus Turbăceanu.

GRAFIT

Directorul Salrom a mai precizat că grafenul este mai rezistent ca oţelul, iar flexibilitatea acestui material îl face extrem de preţios pentru tehnica militară, pentru aeronautică, energie, permiţând fabricarea unor panouri fotovoltaice foarte subţiri şi foarte uşoare, în IT, telecomunicaţii sau electrice şi electronice. Mina din Gorj are o concentraţie de 30% grafit.

Vizualizări: 675

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: