Muzeu Brâncuşi într-o clădire pe care cresc buruieni

Deputaţii au adoptat ieri în unanimitate înfiinţarea Muzeului Naţional Brâncuşi la Târgu Jiu. Acesta va funcţiona în fosta vilă de protocol a lui Ceauşescu, acolo unde este şi în prezent Muzeul de Artă. Cu toate astea, pe acoperişul porţii din piatră cresc în voie buruieni. Pentru că Brâncuşi nu a lăsat la Târgu Jiu opere care să poată fi expuse în muzeu, turiştii vor putea vedea reproduceri 3D ale acestora. Votul de ieri al deputaților vine la doar o zi după ce senatorii au respins o propunere prin care ziua de 19 februarie, în care s-a născut Brâncuși, urma să fie declarată ca zi de sărbătoare națională.

Proiectul de lege a fost votat ieri de toți cei 279 de deputați prezenți la ședință, dintre cei de la Gorj singurul care a avut o reacție pe această temă fiind liberala Niculina Mocioi. Aceasta a susținut legea printr-un punct de vedere pe care l-a inserat și într-un comunicat de presă dat publicității ulterior, în care menționează că înființarea unui astfel de muzeu reprezintă „singura soluție pentru salvarea și conservarea patrimoniului cultural, lăsat moștenire de marele artist universal”. „Un  muzeu  Brâncuşi  înseamnă  respect  şi  preţuire  pentru  marele nostru sculptor, o recunoaştere a valorii marelui artist aşa cum au procedat toate naţiunile lumii”,  a declarat Niculina Mocioi.

Exponate virtuale

Muzeul Național de Artă ”Constantin Brâncuși” va avea drept obiectiv reunirea  tuturor lucrărilor marelui artist într-o expunere de tip virtual, cu imagini 3D. Un muzeu Brâncuşi este în construcţie şi la Craiova, dar acolo sunt şi opere care pot fi expuse în interior. La Gorj, Brâncuşi a lăsat un ansamblu în aer liber, format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului.

Un alt obiectiv ar fi inițierea și elaborarea de lucrări și programe  de cercetare asupra operei și vieții lui Constanin Brâncuși. Extrem de important este faptul că această instituție  va acorda sprijin material și de specialitate pentru reabilitarea și conservarea casei memoriale ”Constantin Brâncuși” de la Hobița, în limita fondurilor alocate prin bugetul Ministerului Culturii sau provenite din venituri proprii. Cât privește activitatea muzeului aceasta va fi finanțată din subvenții acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii și din venituri proprii.

Viitorul muzeu ar urma să se ocupe și de protejarea și conservarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, dar și de înființarea unui atelier Brâncuși în România și revitalizarea cercetărilor privitoare la viața și opera marelui sculptor. Muzeul ar urma să găzduiască și o bibliotecă în care să se regăsească majoritatea cărților ce fac referire la operele lui Brâncuși, instituția având prin lege și posibilitatea de a se ocupa de achiziționarea din străinătate a lucrărilor realizate de titanul din Hobița, obiectivul respectiv fiind greu de atins însă atâta timp cât doar o singură operă a marelui artist se vinde în afară cu milioane de dolari.

CONCURS

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” va fi condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs de proiecte de management. Proiectul privind înființarea acestui muzeu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: