Revoltă la Rovinari. Concasor de cărbune în spatele blocului!
Termocentrala Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia testează de câteva zile un concasor de cărbune. Rolul lui ar fi să sfarme bulgării de lignit, pentru a preveni astfel furtul de cărbune de pe banda care îl transportă de la cariera Roşia în termocentrală. Doar că utilajul este la circa 50 de metri de bloc, iar localnicii spun că face un zgomot infernal. În plus, şi aşa poluarea cu pulberi era destul de mare din zona depozitului de cărbune. Locatarii ameninţă cu proteste de stradă dacă va fi pus în funcţiune concasorul. Directorul Ion Pisc susţine că poluarea este sub limitele admise.
Concasorul a fost amplasat chiar la depozitul carierei Roşia din cadrul CE Oltenia, aflat în vecinătatea blocurilor cunoscute în Rovinari ca D-uri. În ultimele zile, angajaţii complexului au făcut fel de fel de teste pentru a vedea cum funcţionează utilajul. În urma punerii lui funcţiune, s-a creat foarte mult praf în zonă, lucru ce a enervat la culme locatarii blocurilor din apropiere. Oamenii spun că au mers în audienţă la primărie pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de montarea acestui concasor în apropierea locuinţelor. „Sunt nemulţumit din cauza concasorului care face praf. După ce că depozitul acesta este numai praf, acum au venit cu acest concasor care este mai periculos pentru blocuri, pentru locuitori. În loc să monteze concasorul la sursă, la încărcare, l-au pus chiar aici lângă blocuri. Ei vor să spargă cărbunele, să-l bage în termocentrală. E montat aici să ia nişte bani în plus de-ai lor. Au zis că vor uda tot timpul, dar când va bate vântul tot praful va fi adus la noi în locuinţe. Este o poluare imensă, zgomot. Vom protesta dacă nu se va lua nicio măsură şi vom sesiza şi Garda de Mediu”, a spus George Coandă, locatar.
Oamenii spun că vor recurge la gesturi extreme dacă concasorul nu va fi luat de acolo. „De mic copil locuiesc aici. Ne-au promis că mută banda de aici, iar acum ne-au adus şi un concasor. Nu putem să deschidem un geam, nimic, dacă veneaţi de dimineaţă vedeaţi cât praf au făcut cu testele lor. Nu se poate sta în casă, şi zgomot, şi praf. Rufele nici nu mai intră în discuţie, dacă nu ai balcon închis, e o problemă. Ultima soluţie este să mă urc pe bloc şi să protestez, altceva nu am ce să fac”, a precizat Ion Gheorghe, locatar în D-uri.
Locatarii blocurilor din zonă spun că nu vor să mai suporte şi praful care se creează în urma procesului de fragmentare a cărbunelui. „Locuiesc în zonă şi mă deranjează zgomotul, praful, mizeria. Praful acesta este de ani de zile şi se ştie de toate conducerile şi de toate clasele politice. Acum au mai pus şi concasorul acesta şi merge, funcţionează, dar au promis că o să ude, dar n-au făcut nimic. Când au făcut teste era praf de nu se mai vedea om cu om”, a explicat Ion Popescu, un alt locatar din zonă.
Pisc: Dacă va polua, nu va fi pus în funcţiune
Directorul Termocentralei Rovinari, Ion Pisc, a spus că cei de la SDM au montat concasorul la depozitul de la cariera Roşia, astfel încât pe bandă să ajungă la termocentrală cărbunele fragmentat, pentru a împiedica furturile de materie primă. Directorul a precizat că acest concasor este defect şi că, în condiţiile în care va fi pus în funcţiune şi va crea disconfort locatarilor din zonă, se va renunţa la el. „Nu face praf pentru că există umectare cu apă, dar el nu merge. S-au făcut probe pentru nişte măsurători, dar e scos din funcţie. Zgomot este undeva la 63 de decibeli, la limită, trebuie să fie 65 după lege. Are nişte probleme la care lucrează cei care l-au montat, gen scurgeri de ulei, dar nu a funcţionat în sarcină. După ce se remediază problemele, intenţionăm să-l punem în funcţiune. Dacă e praf nu va funcţiona, dar eu ştiu că nu e praf. Dacă afectează mediul, adică praf, zgomot, deci nu va funcţiona. L-au montat cei de la SDM”, a declarat Ion Pisc.
Directorul Termocentralei Rovinari a explicat că până la urmă nu termocentrala este cea care înregistrează pierderi în urma furturilor de bulgări de pe bandă, ci cariera. „Nu există locaţie în altă parte, nu am unde să îl pun aici, la termo, doar acolo la depozit. Asta este chestiunea, dacă se sfărâmă, nu mai e bolovan, sigur că nu mai este furat uşor. Şi-au făcut gardurile până la bandă, nu eu le-am dat proprietatea şi îl trage în grădină, n-ai cum să intri acolo. Te duci cu poliţia şi spune că nu are mandat. Până la urmă e cărbune furat din gestiunea carierei, nu din gestiunea termocentralei. La mine când ajunge în centrală e cântărit”, a mai spus Ion Pisc.
În aceste condiţii, în care CE Oltenia face artificii pentru a preveni furturile de cărbune, întrebarea la care administraţia ar trebui să răspundă este pentru ce mai sunt plătiţii angajaţii Direcţiei de Pază, condusă de Ion Răuţ, dar şi firmele private care ar trebui să asigure perimetrele unităţilor şi să prevină astfel de furturi.
Primăria a cerut explicaţii la Termocentrală
Administraţia locală din Rovinari a spus că a purtat discuţii cu conducerea termocentralei şi că a primit garanţii că nu vor exista probleme pentru cetăţeni, odată cu punerea în funcţiune a concasorului. „Primăria Rovinari a primit sesizări de la cetăţeni legate de acest aspect. Am purtat discuţii cu conducerea termocentralei, care ne-a asigurat că nu vor fi probleme legate de mediu, în sensul că cetăţenii nu vor fi afectaţi de praf şi zgomot. Sperăm să se ţină de cuvânt. Am avut o colaborare bună până acum şi sperăm să avem şi în continuare”, a spus Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.