Minerii și energeticienii vor să fie plătiți pe măsura muncii lor. Diferențe uriașe între salarii

Seceta aduce profit doar în conturile companiei energetice din Gorj nu și în buzunarul angajaților. Este situația în care se regăsesc minerii și energeticienii în această perioadă. Complexul Energetic Oltenia funcționează la capacitate maximă, iar angajații muncesc șapte zile pe săptămână, cererea de energie fiind foarte mare. Compania a înregistrat profit în primele luni din acest an, iar oamenii solicită salarii mai mari.

Doru Crăete, lider de sindicat în cadrul Termocentralei Rovinari, a explicat că minerii au nevoie de salarii mai mari. Oamenii muncesc mai mult în această perioadă, pe aceiași bani. „Pe omul din carieră și din termocentrală, pe lângă faptul că îi asigură o stabilitate pentru ziua de mâine, nu-l încălzește faptul că Complexul Energetic Oltenia are un profit bun dacă nu simte și asta în propriul buzunar. Vedem câte nevoi sunt în viața cotidiană. Au tot crescut prețurile la toate produsele sau serviciile. Așteptările sunt mari. Este o presiune și pe noi, liderii sindicatelor, și pe conducerea companiei. Munca acestor oameni trebuie răsplătită. Se lucrează în niște condiții grele și foarte grele. Ținând cont și de factorii de mediu, pe aceste temperaturi, demonstrăm că există profesionalism, dar vrem să fie și minerii și energeticienii plătiți așa cum merită”, a explicat Doru Crăete.

Muncesc și zi și noapte

Complexul Energetic Oltenia a asigurat, în aceste zile, peste 30 % din consumul total de energie de la nivel național, iar salariații producătorului solicită, din nou, venituri pe măsura muncii lor. Merg la serviciu noaptea sau în zilele de weekend. „S-a lucrat suplimentar. S-a lucrat la șapte zile. Nu era prevăzut un număr de sâmbete, duminici, nopți lucrate în bugetul companiei pentru că nu a mai fost de mult timp o așa mare cerere de energie. Ne dorim să fie rectificat bugetul de venituri și cheltuieli pentru ca oamenii să primească mai mulți bani. Nu se mai poate. Sunt oameni specialiști, cu înaltă calificare care, până la urmă, pote renunța să mai muncească”, a mai declarat sindicalistul.

Discrepanțe salariale

Doru Crăete reprezintă angajații de la Termocentrala Rovinari. A explicat că un sudor primește aproximativ 2.000 de lei în fiecare lună. Asta în timp ce același specialist, peste hotare, nu ar avea un salariu mai mic de 3.000 de euro. Cu aceeași problemă se confruntă toți specialiștii din cariere ori termocentrale, susține sindicalistul. Liderii sindicatelor acuză chiar diferențe de salarii între angajații cu aceeași vechime și cu aceeași specializare. În funcție de bugetul pe venituri și cheltuieli, s-ar putea modifica și unele salarii din companie.

Vizualizări: 8,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: